Πρέπει να πάρουμε αριθμό Πρωτοκόλλου για να αναγνωριστεί η προσωπικότητά μας και η ελευθερία μας;

Η ελευθερία είναι αξία που πρέπει να απολαμβάνει ο άνθρωπος σε ένα δημοκρατικό σύστημα. Κατά το Νόμο (Εμπράγματο Δίκαιο) ο άνθρωπος δεν είναι πράγμα και κατά συνέπεια κανείς δε μπορεί να ασκήσει κυριότητα επ’ αυτού, να αποφασίσει δηλαδή για αυτόν (ως πράγμα) χωρίς τη συναίνεσή του.

Σύμφωνα επίσης με το άρθρο 2 του Συντάγματος «ο σεβασμός και η πρoστασία της αξίας τoυ ανθρώπoυ απoτελoύν την πρωταρχική υπoχρέωση της Πoλιτείας».

Ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας για την εφαρμογή των αρχών αυτών είναι η προσωπικότητα του καθενός και η διάθεση του σώματός του σύμφωνα με τη βούλησή του, τις αρχές του και τις πεποιθήσεις του.

Το Υπουργείο Υγείας δημοσίευσε πρόσφατα νομοσχέδιο με διάταξη που ορίζει ότι κάθε πολίτης θεωρείται δότης οργάνων εκτός αν έχει δηλώσει γραπτώς στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων το αντίθετο.

Η διάταξη αυτή μετατρέπει το ανθρώπινο σώμα σε πράγμα αφού επιτρέπει σε κάποιον άλλο να αποφασίζει για το σώμα θανόντος χωρίς να υπάρχει προηγούμενη συγκατάθεσή του με το πρόσχημα ότι αυτή «εικάζεται» γιατί δεν έκανε αντίθετη δήλωση.

Οι μεταμοσχεύσεις εκτελούνται σήμερα ελεύθερα. Απαιτείται μόνο η δήλωση του εθελοντή δωρητή και αυτή αρκεί. Είναι παράλογο να θεσμοθετείται το αντίθετο, να αναγκαστούν δηλαδή να σπεύσουν όλοι όσοι δεν ενδιαφέρονται ή δεν επιθυμούν να κάνουν δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής.

Θα χρειαστεί να πάρουμε όλοι αριθμό Πρωτοκόλλου από τον ΕΟΜ για να διατηρήσουμε την υπόστασή μας ως άνθρωποι και όχι ως πράγματα και να διασφαλίσουμε τις αξίες του σεβασμού προς την προσωπικότητά μας και προς την ελευθερία της βούλησής μας που προβλέπει το Σύνταγμα; Είναι το σώμα του νεκρού αντικείμενο που μπορεί να διαχειρίζεται ερήμην της βούλησης του θανόντος και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συγγενών του κάποιος υπεύθυνος σε έναν Οργανισμό;

Υπογράψτε αν θέλετε έτοιμο κείμενο διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για την περιττή και επικίνδυνη αυτή διάταξη του νομοσχεδίου ή στείλτε το δικό σας.
Πως θα επικοινωνήσετε με τον Ανδρέα Λοβέρδο:
Πολιτικά Γραφεία
Αθήνα
Διεύθυνση : Απόλλωνος 6, 10557, Αθήνα
Τηλέφωνα : 210-3314540, 210-3315901,2
Fax : 210-3314541
Περιστέρι
Πελασγίας 10 & Θηβών (1ος όροφος)
Τηλ.
e-mail : loverdos@hol.gr

This entry was posted in "Εικαζόμενη" συναίνεση, Ηθική και Ιατρική, Νόμος και υγεία, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s