Ερώτηση του Ευρωβουλευτή Ν. Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νομοσχέδιο Λοβέρδου

Παρέμβαση στο «προσχέδιο» του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις που έχει κοινοποιήσει η κυβέρνηση, κάνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην ερώτησή του, ο έλληνας  ευρωβουλευτής εκφράζει την διαφωνία με ουσιώδη σημεία του προσχεδίου για τα οποία υποστηρίζει ότι κρύβουν κινδύνους «εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης ύπαρξης και ανάγκης».
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του αφού αναφέρεται στο γεγονός ότι στο προσχέδιο επιτρέπεται αφενός «η δωρεά οργάνων από «εξ αγχιστείας συγγενείς μέχρι δευτέρου βαθμού» αλλά και από πρόσωπα «συναισθηματικά συνδεόμενα» με τον ασθενή λήπτη» και αφετέρου ότι «θεσπίζει την «εικαζόμενη συναίνεση» αν δεν υπάρχει αντίθετη δήλωση χωρίς όμως όρους και προϋποθέσεις που να αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες» τονίζει ότι αυτές οι περιπτώσεις ευνοούν «αγοροπωλησία οργάνων» και ενισχύουν την ζώσα μεταμόσχευση σε αντίθεση με την πτωματική η οποία είναι η βασική διακηρυγμένη κατεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ». Στη συνέχεια της ερώτησής του σημειώνει ότι τα παραπάνω σε συνάρτηση με το γεγονός ότι εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από το ίδιο νομοσχέδιο, η άδεια για αφαίρεση οργάνων σε ιδιωτικές κλινικές»  κρύβει τεράστιους κινδύνους εμπορευματοποίησης της ανθρώπινης ύπαρξης και ανάγκης και αφήνει ανοιχτή την πόρτα για ανάπτυξη του «trafficking» ανθρωπίνων οργάνων.
Δείτε εδώ ολόκληρο το άρθρο

This entry was posted in "Εικαζόμενη" συναίνεση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Εμπόριο Οργάνων, Πολιτικές θέσεις, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s