Μεταμοσχεύσεις: Όταν οι ασθενείς πεθαίνουν από «μαχαιρώματα» και όχι από νυστέρι

Επίκαιρη εκπομπή για το σύστημα των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα πρόβαλε στις 21/4/2011 η ΝΕΤ (Το Κουτί της Πανδώρας) με τον εντυπωσιακό τίτλο:  «Μεταμοσχεύσεις, όταν οι ασθενείς πεθαίνουν από «μαχαιρώματα» και όχι από νυστέρι».
Αν και η εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Μπαξεβάνη ήταν εστιασμένη «μονόπλευρα» και δεν είχε αντίλογο, δηλαδή κινήθηκε πάνω στη βάση ότι «οι μεταμοσχεύσεις σώζουν ζωές και στο εξωτερικό γίνονται με πολύ καλύτερο τρόπο»,  εν τούτοις αποκάλυψε πολλά σημαντικά ζητήματα που αφορούν το κύκλωμα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας και τις συνδέσεις του με κέντρα του εξωτερικού.
«Η θεραπεία του ασθενή δεν είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών» δήλωσε Έλληνας γιατρός που ήταν παλαιότερα στο Ωνάσειο. Πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων φαίνεται ότι είχε τριπλό ρόλο στη διαδικασία έγκρισης μεταμοσχεύσεων Ελλήνων ασθενών σε ιδιωτικά κέντρα στην Αγγλία ενώ «περιέργως» τα Ασφαλιστικά Ταμεία «τακτοποίησαν» το θέμα ώστε να καλύπτουν πλήρως  αυτές τις θεραπείες. Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται στην εκπομπή να μη γνωρίζει αυτές τις «λεπτομέρειες». 
Για πολλές (αλλά μη επώνυμες) καταγγελίες για χρηματισμό μίλησε πρώην συντονιστής των μεταμοσχεύσεων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και έκανε λόγο για ανεπάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΜ επειδή «ελέγχοντες είναι οι μεταμοσχευτές δηλαδή ουσιαστικά αυτοί που πρέπει να ελέγχονται».
Η Ελλάδα παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι Έλληνες είναι δωρητές οργάνων, εξάγει πολλά όργανα στο εξωτερικό χωρίς να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει (δε νοιάζονται για τον ασθενή – λέει Έλληνας γιατρός), πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αν ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας η Ελλάδα θα γίνει χώρα τροφοδότης οργάνων, πιθανότατα με ανεξέλεγκτο τρόπο.
Ο Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, που δήλωσε ότι είναι και ο ίδιος δωρητής οργάνων, εξέφρασε στην εκπομπή και τη σκέψη του ότι πρέπει ταχύρρυθμα να εκπαιδευθούν και γιατροί συντονιστές για αυτό το θέμα που θα στελεχώσουν τα νοσοκομεία.
Είναι καλό να δει κανείς την εκπομπή αυτή και να βγάλει τα συμπεράσματά του για το σύστημα και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διακινούνται τα ανθρώπινα όργανα και πως αντιμετωπίζονται οι ασθενείς. Η εκπομπή έχει βέβαια το σοβαρό έλλειμμα της άλλης άποψης και προπαγανδίζει τις μεταμοσχεύσεις ως λύση σωτηρίας και ζωής ενώ χαρακτηρίζει τις αντίθετες απόψεις ως προκαταλήψεις και εστιάζει μόνο στο θέμα του χρηματισμού και των κυκλωμάτων αφήνοντας απέξω κάθε έννοια ηθικού ή άλλου προβληματισμού.

Δείτε την εκπομπή στο Κουτί της Πανδώρας και μην ξεχνάτε τη Συλλογή Υπογραφών κατά του νομοσχεδίου και της «εικαζόμενης» συναίνεσης

This entry was posted in Αυθαιρεσίες γιατρών, Δημόσια Υγεία, Δημοσιεύματα - ΜΜΕ, Ηθική και Ιατρική, Μεταμοσχεύσεις, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s