Σιγκαπούρη: Συγγενείς εγκεφαλικά νεκρού σε συμπλοκή για να μην αφαιρεθούν τα όργανά του

Οι συγγενείς ελπίζοντας σε ένα θαύμα ήθελαν οι γιατροί να καθυστερήσουν την επέμβαση για μια ακόμα ημέρα.

Οι συγγενείς ενός εγκεφαλικά νεκρού άνδρα την Πέμπτη εκλιπαρούσαν να μην αφαιρεθούν τα όργανά του και στη συνέχεια έφθασαν σε συμπλοκή με το προσωπικό του νοσοκομείου όταν το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Προσεύχονταν για ένα θαύμα, ελπίζοντας ότι ο κ. Sim .. 43 ετών θα μπορούσε να ξυπνήσει από το κώμα. Αλλά ο χειριστής του γερανού είχε δηλωθεί νεκρός στις 6.20 τη Δευτέρα – 4 ημέρες αφού είχε χάσει τις αισθήσεις του στη δουλειά την περασμένη Πέμπτη. Αιτία του θανάτου ήταν εγκεφαλικό επεισόδιο ή εγκεφαλική αιμορραγία.
Όταν οι γιατροί του Γενικού Νοσοκομείου της Σιγκαπούρης είπαν ότι τη Δευτέρα θα προχωρούσαν σε αφαίρεση των οργάνων του η οικογένειά του ζήτησε να περιμένουν 24 ώρες και οι γιατροί συμφώνησαν.
Όταν πέρασε ο χρόνος αυτός η οικογένεια ζήτησε ακόμα 24 ώρες αλλά οι γιατροί αισθάνθηκαν ότι μια καθυστέρηση θα μπορούσε να κάνει τα όργανα άχρηστα για μεταμόσχευση και αποφάσισαν να προχωρήσουν στην επέμβαση.

Σύμφωνα με το Νόμο για τις Μεταμοσχεύσεις Ανθρωπίνων Οργάνων (Hota) που τροποποιήθηκε το 2004, νεφρά, συκώτια, καρδιές και κερατοειδείς κατάλληλοι προς μεταμόσχευση μπορούν να αφαιρεθούν από όλους τους Σιγκαπουριανούς και τους μόνιμους κατοίκους της Σιγκαπούρης μετά το θάνατό τους – εκτός αν έχουν εξαιρεθεί από το σύστημα (με ειδική έγγραφη δήλωση – κάρτα). Οι Μουσουλμάνοι εξαιρούνται για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Η ειδική κάρτα με την οποία δηλώνει κάποιος ότι εξαιρείται από το Πρόγραμμα (μεταμοσχεύσεων). Κάποιοι εκεί συνιστούν πάντως να μη βγαίνει κανείς από το σπίτι του χωρίς αυτή!

Ο κ. Sim.. δεν είχε εξαιρεθεί (με την ειδική έγγραφη δήλωση – κάρτα) από το πρόγραμμα (που τους θεωρεί όλους δωρητές) και έτσι η οικογένειά του ήταν ανίσχυρη να σταματήσει την αφαίρεση των οργάνων του. Αλλά έκαναν ότι μπορούσαν.

Ο L.W. (ανταποκριτής τύπου) ανέφερε ότι περίπου 20 μέλη της οικογένειας του κ. Sim.. παρενέβησαν όταν το σώμα του μεταφερόταν στο χειρουργείο στις 10.15 την Πέμπτη. Η μητέρα του και πέντε άλλοι συγγενείς έπεσαν στα γόνατα και εκλιπαρούσαν τους γιατρούς να καθυστερήσουν την αφαίρεση για μια ακόμα ημέρα.

Αλλά όταν αυτοί αρνήθηκαν το αίτημά τους τα πνεύματα οξύνθηκαν και κλήθηκε η Αστυνομία. Μια θεία προσπάθησε να δαγκώσει έναν αστυνομικό στο χέρι. Εννέα αστυνομικοί και περίπου δέκα άνδρες της ασφαλείας του Νοσοκομείου ενεπλάκησαν σε μια τρίωρη αναμέτρηση προτού το θέμα λυθεί ειρηνικά και οι γιατροί προχωρήσουν στην επέμβαση.

Η αδελφή του κ. Sim.. είπε στον ανταποκριτή L.W. «Θα είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι να αποδεχθούμε ότι ήταν νεκρός αν η κατάστασή του δε γινόταν καλύτερη την Τετάρτη το βράδυ. Παρ’ όλο που ήταν κλινικά νεκρός το σώμα του ήταν ζεστό και η μητέρα μου είπε ότι αισθάνθηκε ότι θα μπορούσε να ξυπνήσει από το κώμα». Πρόσθεσε επίσης ότι ο αδελφός της δεν είχε προηγουμένως περάσει καμιά σοβαρή ασθένεια και ετοιμαζόταν να παντρευτεί τη φίλη του σύντομα.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας είπε στην εφημερίδα Straits Times χθες ότι «Όταν είναι δυνατό οι γιατροί μπορούν να αποδέχονται το αίτημα της οικογένειας για να δίνεται μια περίοδος χάρης καθώς ο θάνατος είναι συνήθως μια δύσκολη στιγμή για αυτούς. Ωστόσο η μεταμοσχευτική ομάδα πρέπει να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα σε αυτό και στην ανάγκη να σώσουν ζωές ανθρώπων που τα όργανά τους δε λειτουργούν.»

Ο εγκεφαλικός θάνατος έχει καθορισθεί σαν μια πλήρης και μη αναστρέψιμη παύση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Όταν συμβεί σε κάποιον αυτός μπορεί να δηλωθεί νεκρός ακόμα και αν η καρδιά του συνεχίζει να κτυπά χάρις σε υποστηρικτικά μέσα.

Τα νεφρά που αφαιρέθηκαν από το σώμα του κ. Sim.. δόθηκαν σε δύο ασθενείς, Έναν 55χρονο άνδρα που ήταν στη λίστα αναμονής για έξι περίπου χρόνια και έναν 49χρονο άνδρα που περίμενε για περίπου οκτώ χρόνια. Οι κερατοειδείς του κ. Sim.. θα μεταμοσχευθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Tracy Sua
The Straits Times
8 Feb 2007

Πηγή: http://www.geraldtan.com/medaffairs/hota.html#optsgh1

This entry was posted in Μεταμοσχεύσεις, Τι ισχύει σε άλλες χώρες and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s