Απαγόρευση βοτάνων σε όλη την Ε.Ε. από 1ης Μαΐου 2011

Η ευρωπαϊκή οδηγία που μπαίνει σε εφαρμογή από 1η Μάη στην πραγματικότητα μεταβιβάζει την απόλυτη εξουσία της θεραπείας στις χημικές και φαρμακευτικές πολυεθνικές.
Θέτει δύο επιλογές στους παραγωγούς ή μεταπωλητές στην ΕΕ των βοτανικών σκευασμάτων και γενικά των προϊόντων εναλλακτικής θεραπείας (παραδοσιακής κινέζικης, αγιουβερδικής κλπ).
Είτε πρέπει να αποδείξουν ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα χρησιμοποιείται για τον συγκεκριμένο θεραπευτικό σκοπό για τον οποίο πωλείται για περισσότερο από 30 χρόνια, 15 εκ των οποίων μέσα στην ΕΕ, είτε να διεξάγουν πλήρεις τυχαιοποιημένες κλινικές έρευνες για να αποδείξουν τη συγκεκριμένη δράση του σκευάσματος.
Ανεξάρτητα όμως από την επιλογή αυτή, θα πρέπει το σκεύασμα στο εξής να υποβάλλεται σε επεξεργασία τέτοια ώστε να περιορίζονται οι «μη δραστικές» ουσίες που περιέχει και να σταθεροποιείται/ομογενοποιείται η περιεκτικότητα του στη δραστική ουσία.
Ελάχιστα βοτανικά σκευάσματα μπορούν να πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις. Μέχρι στιγμής, στη Βρετανία έχουν υποβληθεί 100 φάκελοι αιτήσεων, που αφορούν όλο κι όλο 30 διαφορετικά βότανα. Ας μη ξεχνάμε ότι η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική (για να αναφέρουμε μόνο μια) χρησιμοποιεί περί τα 1500 βότανα! Η διεξαγωγή πλήρους κλινικής έρευνας είναι εξαιρετικά δαπανηρή (μπορεί να φτάνει και τις 100.000 € για κάθε προϊόν). Τέτοιες έρευνες μπορούν να οργανωθούν μόνο από μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.

This entry was posted in Ευρωπαϊκή Ένωση, Εναλλακτικές θεραπείες, Φάρμακα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s