Λεηλασία και των πεθαμένων!

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Με το έτσι θέλω μας παίρνουν το βιός μας όσο ζούμε και ζητάνε να μας πάρουν και τα ζωτικά μας όργανα όταν πεθάνουμε!
Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους επιστημονικούς κύκλους, σε κοινωνικούς φορείς, αλλά και στην Εκκλησία το προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα αφαίρεσης οργάνων από υποψήφιο δότη, χωρίς να απαιτείται η δική του συναίνεση, ή η συναίνεση των συγγενών του. Το προσχέδιο εισάγει τον όρο «εικαζόμενη συναίνεση», που σημαίνει ότι εφόσον ο υποψήφιος δότης δεν είχε δηλώσει στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων την αντίθεση του στη δωρεά οργάνων του όσο ζούσε, θα μπορούν να αφαιρούνται ζωτικά όργανα του μετά τον θάνατο του.

Η εν λόγω ρύθμιση επιχειρήθηκε να περάσει από τη Βουλή και παλαιότερα, επί κυβέρνησης ΝΔ, αλλά τότε αποσύρθηκε, μετά από την έντονη αντίδραση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, πολλών επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων και όλων όσοι εξέφρασαν την άποψη ότι ο εν ζωή άνθρωπος έχει αξιοπρέπεια και ελευθερία σκέψης και απόφασης και ότι οφείλεται σεβασμός στο νεκρό και στη θέληση των συγγενών του. Για το κατατεθέν σχέδιο Νόμου σχολίασε σωστά ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, ότι: » Εξ ορισμού συναίνεση είναι κάτι που εκφράζεται και όχι κάτι που εικάζεται, μάλιστα από τρίτους.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο (με ενδιαφέροντα στοιχεία για τις μεταμοσχεύσεις διεθνώς) στο ιστολόγιο http://synodoiporia.blogspot.com

This entry was posted in Ηθική και Ιατρική, Θρησκεία και υγεία, Μεταμοσχεύσεις, Τι ισχύει σε άλλες χώρες and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s