ΚΑΤ: Χτύπησε… κόκαλο το νυστέρι στις προμήθειες

ΤΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Μαύρο χρήμα με τις… ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων διακινείτο επί σειρά ετών στο νοσοκομείο ΚΑΤ με τα ορθοπεδικά υλικά.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι πολλοί προμηθευτές αποκαλούν το συγκεκριμένο νοσοκομείο… «μαγαζί γωνία», αφού οι τιμές των προϊόντων για χρόνια βρίσκονταν στα ύψη με την υπογραφή μάλιστα των αρμοδίων υπουργών αφού αυτοί όριζαν τις ανώτατες τιμές με ΦΕΚ.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τις μειώσεις των τιμών στα ορθοπεδικά υλικά, η συνολική δαπάνη των μοσχευμάτων στο ΚΑΤ, που αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς, οι δαπάνες έπεσαν στο μισό μέσα σε έναν χρόνο. Ενώ το 2009 διατέθηκαν συνολικά 18,1 εκατ. ευρώ για ορθοπεδικά μοσχεύματα, το 2010 η δαπάνη περιορίσθηκε στα 9,3 εκατ. ευρώ.

Το 2011 βέβαια η δαπάνη αναμένεται να περιορισθεί δραματικά και να αγγίξει μόλις το 1/10 της περσινής χρονιάς! Η εξέλιξη βέβαια αυτή δεν οφείλεται μόνο στις μειώσεις τιμών αλλά στις γενικότερες περικοπές που επιβάλλει το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται πλέον ούτε τα βασικά προγραμματισμένα χειρουργεία. Είναι ενδεικτικό ότι τον περσινό Ιανουάριο, όπου ήδη είχαν μειωθεί οι δαπάνες κατά 50%, διατέθηκαν 1,48 εκατ. ευρώ για ορθοπεδικά υλικά, ενώ φέτος τον Ιανουάριο η αντίστοιχη δαπάνη δεν ξεπερνά τις 183.000 ευρώ!

Ολόκληρο το δημοσίευμα στην Ελευθεροτυπία

This entry was posted in Αυθαιρεσίες γιατρών, Δημόσια Υγεία, Πόροι για την Υγεία, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s