Μεταμοσχεύσεις – «Εικαζόμενη» συναίνεση: Έντονα αρνητικά σχόλια στη Δημόσια Διαβούλευση που ολοκληρώθηκε χθες.

Έντονα αρνητικά ήταν στην πλειοψηφία τους τα σχόλια που κατατέθηκαν στη Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ιδιαίτερα στο θέμα της «εικαζόμενης» συναίνεσης. 

Η Δημόσια Διαβούλευση στην οποία συμμετείχε και το freepeoplenow, ολοκληρώθηκε χθες 17/5/2011.

Στο άρθρο 9, περί Αφαίρεσης οργάνων από θανόντα δότη, που περιέχει τη διάταξη της «Εικαζόμενης» συναίνεσης κατατέθηκαν 48 σχόλια εκ των οποίων τα 39 ήταν αρνητικά, τα 2 θετικά και τα 7 ήταν παρατηρήσεις ή ερωτήματα.

Η Δημόσια Διαβούλευση στο σύνολό της δέχθηκε 198 σχόλια συνολικά σε όλα τα άρθρα μέχρι χθες 17/5/2011 που ολοκληρώθηκε. Κατά σύμπτωση την ίδια ημέρα 198 ήταν και οι υπογραφές στη Συλλογή Υπογραφών κατά της «εικαζόμενης συναίνεσης» και του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, η οποία συνεχίζεται.

Όπως προφανώς προκύπτει και από τη Δημόσια Διαβούλευση, οι Έλληνες πολίτες επιβεβαιώνουν ότι είναι  έντονα αρνητικοί στην προοπτική να μετατραπούν «αυτόματα» σε δωρητές οργάνων με το Σχέδιο Νόμου. Εκφράζουν επίσης σε μεγάλη πλειοψηφία τη δυσπιστία τους απέναντι στους γιατρούς και στο σύστημα Υγείας.

Η εικόνα στη Δημόσια Διαβούλευση είναι το ίδιο αρνητική με αυτή που διαμορφώθηκε στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ και έρχεται σε συμφωνία και με το γεγονός ότι ελάχιστο ποσοστό (0,9%) του πληθυσμού έχει καταθέσει δήλωση δωρεάς οργάνων στον ΕΟΜ.

Κατόπιν αυτών υποθέτουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου, η οποία εκτέθηκε με την εισαγωγή αυτού του Νομοσχεδίου, θα έχει την ευαισθησία να το αποσύρει και να διαμορφώσει τις προτάσεις της στο θέμα της «αφαίρεσης» οργάνων από θανόντα δότη, τουλάχιστον όπως έχουν, δηλαδή με την προϋπόθεση της προηγούμενης έγγραφης συναίνεσης του δότη ή με τη συναίνεση των στενών συγγενών του.

Πάντα δηλαδή με σεβασμό στην προσωπικότητα του πολίτη, στην ελευθερία της βούλησής του, στις συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες του ανθρώπου, στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και στη γνώμη των συγγενών.

Από τη στιγμή βέβαια που η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκάλεσε τη Δημόσια διαβούλευση και επειδή κατατέθηκαν τόσο σε αυτή όσο και στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ έγκυρες επιστημονικές απόψεις για τα όρια του «εγκεφαλικού θανάτου»,  διαφορετικές από αυτές που έχουν επικρατήσει σήμερα, η Πολιτική ηγεσία και οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι να επανεξετάσουν, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, τους όρους κάτω από τους οποίους οι γιατροί μπορούν να προχωρούν σε αφαίρεση οργάνων από «εγκεφαλικά νεκρό» ή «θανόντα» λεγόμενο δότη, ο οποίος, κατά άλλες απόψεις ενδέχεται να διατηρεί τη συνείδησή του  ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχει περίπτωση ανάνηψής του.

Επίσης είναι απολύτως αναγκαίο η Πολιτεία να ενημερώσει τους πολίτες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενδέχεται να τους γίνει η αφαίρεση οργάνων και να εξασφαλίζεται η γραπτή συναίνεσή τους μόνο αν αποδεδειγμένα έχουν ενημερωθεί. 

Δείτε κατά άρθρο τα σχόλια της Δημόσιας Διαβούλευσης πατώντας εδώ

This entry was posted in Μεταμοσχεύσεις, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s