Σημαντική η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης λόγω και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Mείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ταμεία αλλά και αύξηση των εκροών τους λόγω ανεργίας διαπιστώνει το υπουργείο Εργασίας: Η εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης συνέβαλε σημαντικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, που έφτασε περίπου τα 750 εκατ. ευρώ, ταυτόχρονα όμως η ύφεση και η αύξηση της ανεργίας έχουν επιφέρει πλήγμα στα ταμεία, εξαιτίας των επιδομάτων ανεργίας, των επιχορηγήσεων προγραμμάτων για τη διατήρηση ανεργίας και της μείωσης των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές.

Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, έχει καταγραφεί «θεαματική μείωση» της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη μηνιαία δαπάνη του ΙΚΑ για φάρμακο κατά το Φεβρουάριο και το Μάρτιο να φτάνει τα 128 εκατ. ευρώ, έναντι 203-5 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου χρόνου.

Στον ΟΑΕΕ, με την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, υπήρξε επιπλέον μείωση τάξεως 14,15%, πέραν της μείωσης που είχε επέλθει με την οριζόντια μείωση των τιμών στο φάρμακο.

Συνολικά, από τα 5,1 δισ. ευρώ που ήσαν οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων για φάρμακο το 2010, φέτος το αντίστοιχο ποσόν της δαπάνης ήταν 4,25 δισ. ευρώ – και το σύνολο της μείωσης και των λοιπών δαπανών υγείας, ήταν της τάξης του 1,077 δισ. ευρώ.

Ολόκληρο το άρθρο στο in.gr

This entry was posted in Ασφάλιση, Πόροι για την Υγεία, Φάρμακα and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s