Κατατέθηκε χωρίς αλλαγές το Σχέδιο Νόμου για τις μεταμοσχεύσεις στη Βουλή! Ο κόλαφος της Δημόσιας Διαβούλευσης δεν τους συνέτισε!!

Έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής ευαισθησίας ή απλή εκτέλεση προγραμματισμένων σχεδίων;

Παρά τη συντριπτική ήττα της διάταξης της «εικαζόμενης» συναίνεσης στη Δημόσια διαβούλευση (βλέπε σχετικό άρθρο) και παρά τις εντονότατες αντιδράσεις  που συνάντησε το νομοσχέδιο στην ελληνική κοινωνία, στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο (συλλογή άρθρων εδώ) , το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε εσπευσμένα το Σχέδιο Νόμου στην Ελληνική Βουλή χωρίς αλλαγές, με τη διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης να προκαλεί και να απειλεί τους πολίτες.
Έτσι επαφίεται στη Βουλή να αποφασίσει αν θα το δεχθεί ή όχι.

Αναρωτιέται κανείς: Προς τι η Δημόσια διαβούλευση; Προς δημοκρατική επίφαση ίσως; Προς εμπαιγμό των πολιτών μήπως; Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να δείχνουν πολύ σοβαρά.

Ένας Υπουργός Υγείας που είναι συνταγματολόγος δίνει στη δημοσιότητα και στη συνέχεια προς δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο που περιέχει μια αντισυνταγματική διάταξη (σχετικά άρθρα εδώ), αυτή της «εικαζόμενης» συναίνεσης για τη δωρεά οργάνων σώματος .

Η διάταξη αυτή αφορά ελάχιστους συγκριτικά, ασθενείς(σχετικό άρθρο εδώ),  υποχρεώνει όμως το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να προβεί στην πρωτάκουστη ενέργεια της έγγραφης δήλωσης του καθενός ότι «δεν επιθυμεί να είναι δωρητής οργάνων σώματος».

Η Δημόσια διαβούλευση αναδεικνύει την πλήρη και έντονη αντίθεση των πολιτών (σχετικό άρθρο εδώ), όπως άλλωστε αυτό έχει διαπιστωθεί και στο κοινωνικό επίπεδο.

Δυο ημέρες μετά τη Δημόσια διαβούλευση ο Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο χωρίς αλλαγές. ΄

Λίγες ημέρες πριν ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο οποίος του είχε θέσει και αυτό το θέμα (σχετικό άρθρο εδώ). Συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί Επιτροπή που θα το εξετάσει. Αλλά ο Υπουργός Υγείας φαίνεται δε μπορούσε να περιμένει ούτε την Επιτροπή ούτε κανέναν άλλο.

Αγνόησε την Επιτροπή, αγνόησε τη δημόσια διαβούλευση, αγνόησε τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών όπως εκφράσθηκαν στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, αγνόησε τις 2οο υπογραφές ενάντια στο νομοσχέδιο που παραδόθηκαν και συνεχίζουν να παραδίνονται στην ηλεκτρονική του διεύθυνση και..

Κατέθεσε το αντισυνταγματικό και επικίνδυνο (σχετικά άρθρα εδώ) νομοσχέδιο στη Βουλή, την ώρα που η Κυβέρνηση (και δυστυχώς και η χώρα) βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο για την οικονομική κατάσταση, την ώρα που ο Πρωθυπουργός και αρκετοί Υπουργοί υπολείπονται των αναγκών και των  εξελίξεων και αποφεύγουν τις δημόσιες εμφανίσεις λόγω έντονων αποδοκιμασιών,  την ώρα που συζητούνται «εντός και εκτός» άλλες λύσεις, την ώρα με άλλα λόγια που «ετοιμάζονται βαλίτσες».

Με την ίδια βιασύνη που «κλείνουν οι βαλίτσες» φαίνεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος επιχειρεί να κλείσει και το θέμα της «εικαζόμενης» συναίνεσης, εκμεταλλευόμενος τις δύσκολες συγκυρίες που περνούν η χώρα και οι πολίτες. Ποιους άραγε υπηρετεί και ποιους εξυπηρετεί;

Μπορεί να μην έχει συζητηθεί ακόμα στη Βουλή η Δανειακή σύμβαση του Μνημονίου που υπέγραψε πριν ένα χρόνο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου με την οποία ουσιαστικά παραχωρήθηκε εθνική κυριαρχία της Ελλάδος (βλέπε σχετικό άρθρο), όπως φαίνεται πάντως θα προηγηθεί η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις μεταμοσχεύσεις με το οποίο ορισμένοι ελπίζουν ότι όλοι οι Έλληνες θέλουν δε θέλουν θα «εικάζονται» ως δωρητές οργάνων.

«Ντροπή» είναι η μόνη λέξη που ταιριάζει.

Advertisements
This entry was posted in Βουλή των Ελλήνων, Μεταμοσχεύσεις, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s