ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ: Απαιτούν κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων με την προϋπόθεση όμως να υπάρχει συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών, τα όργανα να δίνονται δωρεάν μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.

Αυτό τόνισε χτες, μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους για το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στη Βουλή. Το νομοσχέδιο, είπε, δεν πληροί καμία από τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις, αφού εκτός των άλλων προχωρεί στη νομιμοποίηση 20 ιδιωτικών τραπεζών «ομφαλοπλακουντιακού αίματος» που σήμερα λειτουργούσαν παράνομα και αναπτύσσουν ένα μεγάλο εμπόριο ελπίδας.

Ανέφερε ότι η επέκταση που καθιστά όλους δυνάμενους δότες, εκτός εάν κάνουν διαφορετική δήλωση, δε θα οδηγήσει σε ιδιαίτερη αύξηση των δοτών οργάνων, ενώ η πρόβλεψη ότι μπορεί να γίνεται δωρεά οργάνου από άτομο που «έχει συναισθηματικό δέσιμο» με το λήπτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εμπορία οργάνων.

Ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει να γίνεται η αφαίρεση των οργάνων και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, διάταξη που επίσης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να μπουν στις μεταμοσχεύσεις οι ιδιώτες. Το ΚΚΕ είπε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται εάν ψηφίσει «παρών» ή κατά στη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Ζητάμε τόνισε, την προώθηση της δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων, την απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας και τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του νομοσχεδίου και είπε ότι η διάταξη του νομοσχεδίου για την «εικαζόμενη βούληση» για τη δωρεά οργάνων θα εξεταστεί «χωρίς θέσφατα» και το υπουργείο θα ακούσει όλες τις απόψεις. Ο υπουργός είπε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος διαφωνεί με το νομοσχέδιο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν τον κάλεσε σε διάλογο πριν την κατάθεσή του. Απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι ο υπουργός δεν κάλεσε σε διάλογο τον ΕΟΜ γιατί ήξερε ότι ο Οργανισμός είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο.

Πηγή: Ριζοσπάστης

This entry was posted in Βλαστικά κύτταρα, Βουλή των Ελλήνων, Εμπόριο Οργάνων, Κλινικές ιδιωτικές, Μεταμοσχεύσεις, Πολιτικές θέσεις and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s