Λοβέρδος: Προτάσεις «τορπίλη στο ΕΣΥ» με διευκολύνσεις στην ιδιωτική Υγεία

Πολλή «σοσιαλιστική» πολιτική έχει πέσει τελευταία στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις εξπρές ιδιωτικοποιήσεις των πάντων και είναι βέβαιο ότι κακώς δεν άφησαν το Γιώργο Παπανδρέου να αλλάξει το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ οι παλαιοί του Κόμματος, αυτοί που ενθυμούνται πως ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος το έχει ξεχάσει σίγουρα και όπως φαίνεται και πολλοί άλλοι.

Στο Υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος αβαντάρει σαν ακραιφνής καπιταλιστής κάθε μέτρο υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Πέρα από το πρωτοφανές διεθνώς μέτρο που προσπαθεί να περάσει για τις μεταμοσχεύσεις, δηλαδή να νομιμοποιηθούν και οι ιδιωτικές κλινικές για την αφαίρεση οργάνων και μάλιστα με τη διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης, (κάτι που ασφαλώς διευκολύνει το ειδεχθές κύκλωμα εμπορίου οργάνων) προχωρά και σε άλλα μέτρα που ευνοούν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, όπως π.χ. στη νέα του «σοσιαλιστική σκέψη» να  μπορούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί όλης της χώρας να έχουν ιδιωτικά ιατρεία, όπως ισχύει για Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ δήλωσε επίσης ανοιχτός στο ενδεχόμενο να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και στους γιατρούς του ΕΣΥ!

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί έχουν τρία αντικείμενα: Τη διδασκαλία των φοιτητών, τη θεραπεία των ασθενών της δημόσιας κλινικής τους και τη θεραπεία των ασθενών του ιδιωτικού τους ιατρείου. Όσοι γνωρίζουν τα πράγματα αντιλαμβάνονται ότι τρία καρπούζια στην ίδια μασχάλη δε χωράνε. Αυτοί που την πληρώνουν είναι συνήθως οι φοιτητές, που δεν έχουν την ανάλογη προσοχή από τον καθηγητή τους και οι ασθενείς του δημόσιου νοσοκομείου που συνήθως έπονται της ιδιωτικής πελατείας.

Αλλά ο Υπουργός Λοβέρδος έρχεται ασφαλώς από άλλον πλανήτη και όχι από εκείνον που ήρθε ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς ή άλλοι ιδρυτές του ΠΑΣΟΚ. Κάνει πως δε βλέπει ότι τα δημόσια νοσοκομεία, αυτά που πληρώνει ο κόσμος με τη φορολογία του, έχουν γίνει προεκτάσεις ιδιωτικών ιατρείων διαφόρων επιτήδειων που βγάζουν μέσα από αυτά και πελατεία και αφορολόγητο χρήμα. Ενώ κυνηγά δήθεν τη διαφθορά στη Δημόσια Υγεία, την οποία προφανώς έχει διαπιστώσει, ανοίγει πόρτες με άλλα μέτρα για τη διάλυσή της.

Εμπρός λοιπόν κ. Υπουργέ, δώστε τα όλα μαζί με την Κυβέρνησή σας στους ιδιώτες, καταργήστε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και κρατείστε μόνο την υψηλή φορολογία για τους πολίτες που μάταια αναμένουν την ανταπόδοση του Κράτους σε κοινωνικές παροχές.

Ότι δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος» στα μέτρα,  ο τομεάρχης της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος δεν αποτελεί έκπληξη, ούτε κατηγορία για αυτόν καθώς η ΝΔ είναι ένα νεοφιλελεύθερο Κόμμα και τέτοια μέτρα είναι στο πρόγραμμά της, έχει δηλαδή ξεκάθαρη θέση απέναντι στο λαό.

Δεν περιμένει όμως κανείς από σοσιαλιστική Κυβέρνηση να λέει τέτοια πράγματα και βέβαια είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας ανέφερε ότι, πέρα από την επέκταση του μέτρου για πανεπιστημιακούς γιατρούς επαρχιακών πόλεων και για τους γιατρούς του ΕΣΥ, υπάρχει και μια τρίτη λύση, να απαγορευθεί σε όλους να έχουν ιδιωτικά ιατρεία.

Έσωσε έτσι τον τίτλο της παράταξης όπως βέβαια και οι αριστερές παρατάξεις που εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους.  Από το ΚΚΕ ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο οποίος έκανε λόγο για «ένα ακόμα χτύπημα κατά της δημόσιας υγείας», από το ΣΥΡΙΖΑ ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, που υποστήριξε ότι «θα οδηγήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας», και από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Θανάσης Λεβέντης, που το χαρακτήρισε «τορπίλη μεγατόνων στα θεμέλια του ΕΣΥ». Επιφυλάξεις εξέφρασε επίσης η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Ουρανία Παπανδρέου.

Δείτε άρθρο για το θέμα στην Ελευθεροτυπία

This entry was posted in Δημόσια Υγεία, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s