Νέος πολυανθεκτικός σταφυλόκοκκος «κίνδυνος για τη δημόσια υγεία»

Εν μέσω μιας επιδημίας αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας που έχει μολύνει σχεδόν 2.000 άτομα στην Ευρώπη, ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν ένα νέο στέλεχος του διαβόητου «πολυανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου», ή MRSA, το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να μεταπηδά από τις αγελάδες στους ανθρώπους ή το αντίστροφο. Το νέο μικρόβιο είναι ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και δυνητικά απειλεί τη δημόσια υγεία, ωστόσο τα παστεριωμένα προϊόντα είναι ασφαλή.

Ο MRSA (προφέρεται «μέρσα» και σημαίνει «ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus») είναι μια ανθεκτική μορφή του άκακου χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου που υπάρχει παντού γύρω μας. Πολλοί άνθρωποι είναι φορείς χωρίς να παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, ωστόσο το βακτήριο είναι επικίνδυνο όταν προσβάλλει τραύματα και συχνά θανατηφόρο όταν προσβάλλει ασθενείς σε νοσοκομεία.

Περίπου 19.000 θάνατοι από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από MRSA καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, ο νέος MRSA δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνος από άλλα στελέχη ανθεκτικού χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου. Ωστόσο το ένα από τα δύο τεστ που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη διάγνωση του MRSA δεν ανιχνεύει το νέο στέλεχος. Θεωρητικά, αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να μην γίνει έγκαιρα η διάγνωση.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στο in.gr

This entry was posted in Έρευνα, Όρια Ιατρικής, Δημόσια Υγεία, Ιατρική επιστήμη and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s