Λαθροϋπόγειες μεθοδεύσεις Λοβέρδου για ΕΣΥ και μεταμοσχεύσεις στη Βουλή καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσωτάκης.

Την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μιχάλη Κριτσωτάκη προκάλεσε η απόπειρα του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου να θέσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη συνεδρίαση για το Σ.Ν. για τις Μεταμοσχεύσεις, το θεσμό της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Λέτε να ξεκινήσουμε την συζήτηση για τη διαδικασία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και έχουν τεθεί, ήδη, κάποια ζητήματα, τα οποία αλλάζουν το χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. και θα οδηγήσουν στην πλήρη απαξίωση του προλειαίνοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση του.
Δεν μπορείτε σήμερα να μας φέρνετε ένα τέτοιο θέμα, χωρίς να είναι γραπτό και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση. Και η άμεση συμφωνία που βλέπω από την πλευρά της Ν.Δ. διά του κ. Γιαννόπουλου, μου λέει ότι κάτι πάει να γίνει εδώ. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τις μεταμοσχεύσεις και να μιλάμε και για αλλαγές δομικές στο Ε.Σ.Υ. που κυριολεκτικά θα αλλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα του. Δεν γίνεται στη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις να μπαίνουν τόσο σοβαρά θέματα».

Επίσης σχετικά με το Σ.Ν. για τις Μεταμοσχεύσεις ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μιχ. Κριτσωτάκης τόνισε πως «υπάρχει και ένα θέμα ουσίας, αλλά και δημοκρατίας όσον αφορά στη σύνταξη αυτού του νομοσχεδίου, διότι νομικά συντάχθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι φορείς.
Είναι αδιαπραγμάτευτη για μας η εθελοντική και συνειδητή δωρεά οργάνων στην αλτρουιστική προσφορά, όχι όμως στην εμπορευματοποίηση των μεταμοσχεύσεων.
Τέλος, δε φταίει η έλλειψη ευαισθητοποίησης του κόσμου, ούτε η άρνηση των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων.
Φταίει ότι ο κατά νόμο και καθ’ ύλη αρμόδιος φορέας, ο Ε.Ο.Μ., λειτουργεί με ελάχιστους υπαλλήλους.
Φταίει η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.
Φταίει η σχεδόν παντελής έλλειψη συντονιστών μεταμόσχευσης – και κρατήστε το παρακαλώ αυτό – και των κεντρικών και των περιφερειακών δομών.
Φταίει η κραυγαλέα έλλειψη στις υποδομές.
Φταίει το ότι στις υποστελεχωμένες εντατικές – όπου, δυστυχώς, ο όρος εντατική πρέπει να προστεθεί και στην εργασία του προσωπικού – η ενασχόληση με τη δωρεά οργάνων γίνεται πάρεργο.
Φταίει το ότι τα περισσότερα μεταμοσχευτικά κέντρα της χώρας, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, αντιμετωπίζουν σημαντικά οργανωτικά προβλήματα.
Φταίνε οι περιορισμένοι πόροι που δίνονται για την υγεία.
Φταίει η πολιτική διάλυση του συστήματος υγείας».

Πηγή: http://sotiras.blogspot.com

This entry was posted in Βουλή των Ελλήνων, Δημόσια Υγεία, Μεταμοσχεύσεις, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s