Πωλούνται τα καλύτερα κρεβάτια του ΕΣΥ! Μεγάλη συμφωνία ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας με ιδιωτικές ασφαλιστικές Εταιρείες!

Σουίτες και μονόκλινα του ΕΣΥ παραχωρούνται επ’ αμοιβή προς αξιοποίηση στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, με στόχο την αύξηση των κρατικών εσόδων!

Ελέω μνημονίου μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση -σε πρώτη φάση- 1.000 κλινών του ΕΣΥ. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να νοσηλεύουν εκεί τους πελάτες τους, καταβάλλοντας στα νοσοκομεία νοσήλιο που θα είναι χαμηλότερο από αυτό που σήμερα δίνουν στα ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και πολύ υψηλότερο από αυτό που ισχύει στο δημόσιο τομέα.

Οι πρώτοι σχεδιασμοί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μιλούν για την παραχώρηση του 2,8% των κρεβατιών του ΕΣΥ, ήτοι 1.000 κλίνες, αλλά δεν αποκλείεται το ποσοστό αυτό να φθάσει ακόμη και το 20%, δηλαδή 7.000 κρεβάτια από το σύνολο των 35.000 που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα. Αλλωστε, νόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου εδώ και δέκα χρόνια προβλέπει παραχώρηση σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες του 20% των κλινών.

Μελέτη που πραγματοποίησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, και αφορά ακριβώς αυτή τη συνεργασία, βρίσκεται ήδη στα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας η οποία την επεξεργάζεται.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα επιλεγούν τα καλύτερα δωμάτια που σήμερα διαθέτει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή οι σουίτες, τα μονόκλινα και σε κάποιες περιπτώσεις τα δίκλινα. Ενα ελαφρύ …«ρετούς» για τη βελτίωση των δωματίων θεωρείται απαραίτητο, ώστε να είναι ελκυστική η προσφορά στους ασθενείς που διαθέτουν μεγάλα ποσά ετησίως για την ιδιωτική τους ασφάλιση.

Η χρέωση ανά μέρα εκτιμάται πως θα κυμανθεί από 1.000 έως 1.500 ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των βασικών εξετάσεων π.χ. αίματος, ούρων. Το deal φαντάζει κερδοφόρο για τις ασφαλιστικές εταιρείες, δεδομένου ότι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνουν από 2.000 έως και 3.000 ευρώ, αλλά και για το ΕΣΥ στο οποίο το νοσήλιο σήμερα για την κοινωνική ασφάλιση κυμαίνεται στα 100 ευρώ ημερησίως.

Ολόκληρο το άρθρο στην Ελευθεροτυπία

This entry was posted in Ασφάλιση, Δημόσια Υγεία, Κυβέρνηση, Πόροι για την Υγεία, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s