Στις ίδιες υψηλές τιμές αφήνει τα αντίγραφα φάρμακα ο Αν. Λοβέρδος!

Στα ίδια πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αφήνει ο υπουργός Υγείας τις τιμές των γενοσήμων (σ.σ.: αντίγραφα φάρμακα), με σχετική τροπολογία που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις.

Ο υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί ότι οι τιμές των αντιγράφων φαρμάκων θα μειωθούν στο 60% των τιμών των πρωτοτύπων… Παρά το γεγονός ότι ο Αν. Λοβέρδος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι προτίθεται να μειώσει τις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων στο 60% των τιμών των πρωτοτύπων, έναντι του 90% που είναι σήμερα, η επίμαχη τροπολογία προσδιορίζει και πάλι το… 90% των τιμών των πρωτοτύπων ως το μέγιστο ποσοστό στο οποίο θα μειώνονται οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων μετά τη λήξη της πατέντας των αντιστοίχων τους πρωτοτύπων…

Υπενθυμίζεται ότι διεθνές δικαίωμα στις φαρμακευτικές εταιρείες για την παρασκευή γενοσήμου φαρμάκου σε μία κατηγορία δραστικής ουσίας υπάρχει μόνον από τη στιγμή που λήξει η πατέντα ευρεσιτεχνίας για το πρωτότυπο φάρμακο. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έχει παραδεχθεί ότι οι τιμές των γενοσήμων στις άλλες χώρες της Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη και στο 60% των τιμών των προτοτύπων φαρμάκων και έχει εκφράσει επίσης κατ’ επανάληψη την έκπληξή του για τις υψηλές σχετικές τιμές των γενοσήμων στη χώρα μας…

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο γενικός γραμματέας Δημοσίας Υγείας Αντ. Δημόπουλος υποστηρίζει στην «Α» ότι το υπουργείο Υγείας «κάνει ότι είχε υποσχεθεί και φέρνει τις τιμές των γενοσήμων στο 63% των τιμών των πρωτοτύπων».

Η λαθροχειρία του γενικού γραμματέα Δημοσίας Υγείας, όμως είναι προφανής: Ο Αντ. Δημόπουλος συγκρίνει τη μειωμένη τιμή του γενοσήμου με την τιμή του πρωτοτύπου… πριν λήξει η πατέντα του, ενώ το ορθόν είναι να συγκρίνουμε τις δύο τιμές αφού έχει λήξει η πατέντα του πρωτοτύπου! Αυτό είναι το ορθόν, αυτό είναι ό,τι έκανε μέχρι σήμερα ακόμη και το ίδιο το υπουργείο.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο στην Αυγή

This entry was posted in Ασφάλιση, Υπουργείο Υγείας, Φάρμακα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s