Παρατηρήσεις της Βουλευτού του ΛΑΟΣ Ουρανίας Παπανδρέου στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, απλώς θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση προς τον συνάδελφο.  Εγώ ήμουν μία απ’ αυτούς που ήταν χθες εδώ και θέλω να σας ενημερώσω ότι και το κόμμα μου και εγώ προσωπικά δεν πιστεύουμε στη δικτατορία του προλεταριάτου που πιστεύετε εσείς. Εμείς πιστεύουμε –και εγώ προσωπικά- στον δημοκρατικό Κοινοβουλευτισμό.

Να σας πω κάτι ακόμα, κύριε Χαραλάμπους; Δεν θα σας εκχωρήσω το δικαίωμα της κοινωνικής ευαισθησίας. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Ο κόσμος έχει βαρεθεί πλέον και έχει μπουχτίσει από τους εργατοπατέρες και από τους τζάμπα μάγκες συνδικαλιστάδες. Γι’ αυτό βρίσκεται εκεί ο κόσμος και η θέση σας χθες δεν ήταν μεταξύ αυτών. Το επιδιώκετε γιατί φοβάστε το πολιτικό κόστος. Λοιπόν, να ξέρουμε τι λέμε. Με συγχωρείτε, κυρία Πρόεδρε, αλλά εδώ λέγονται πράγματα που δεν μπορούμε να αφήνουμε έτσι.

Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Συνεχίζουμε με το άρθρο 66. Να πω, κύριε Υπουργέ, ότι στην παράγραφο 6 βεβαίως συμφωνούμε στα μέτρα όσον αφορά στην ακτινοβολία και την ακτινοπροστασία.

Εδώ θα ήθελα να θέσω πάλι ένα ερώτημα. Το έχω θέσει και όταν συζητούσαμε το πολυνομοσχέδιο. Θα ήθελα, κύριε Τιμοσίδη, επειδή το έχετε χειριστεί αυτό το θέμα, ειλικρινά να μου απαντήσετε τι γίνεται μ’ αυτά τα νέα παιδιά, τους τεχνολόγους-ακτινολόγους που έχουν τελειώσει ελληνικά ιδρύματα. Επί 8 χρόνια δεν έχει συνεδριάσει και δεν έχει γνωμοδοτήσει το ΚΕΣΥ να αποκτήσουν αυτοί οι νέοι επιστήμονες επαγγελματικά δικαιώματα.

Κύριε Υπουργέ, είναι ντροπή να κοροϊδεύουμε νέα παιδιά. Δηλαδή, αν έρθει ένας Γερμανός που έχει τελειώσει εκεί μια Σχολή τεχνολόγων-ακτινολόγων και έχει τα επαγγελματικά του δικαιώματα και έχει έρθει εδώ, μπορεί να αρχίσει να δουλεύει στο νοσοκομείο Παίδων, αλλά ένα ελληνόπουλο που τελείωσε εδώ, δεν έχει αυτό το δικαίωμα.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ, το να λέμε κάθε φορά ότι δεν έχει συνεδριάσει το ΚΕΣΥ και αυτή να είναι η απάντηση στα νέα παιδιά, το θεωρώ πλέον –και με συγχωρείτε για την έκφραση- λίγο κοροϊδία, για να μην πω έως πολύ.

Ειλικρινά θέλω μία λύση σε αυτό το θέμα.

Όσον αφορά τις συγχωνεύσεις των διοικήσεων των νοσοκομείων, νομίζω ότι είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Θέλω, όμως, κύριε Υπουργέ, να σας ξαναρωτήσω για τα κριτήρια αυτών των ανθρώπων που διοικούν τα νοσοκομεία. Έχω εμπειρία από τα γερμανικά ιδρύματα, τα μεγάλα νοσοκομεία. Εκεί ο όποιος διοικητής έπρεπε να έχει περισσότερα προσόντα από τον όποιο διοικητή όποιας κλινικής.

Κύριε Υπουργέ, ζήσατε ήδη το διορισμό του αντι-ΠεΣΥάρχη στην Κρήτη, ενός ανθρώπου άσχετου, ο οποίος έκανε τα πράγματα άνω – κάτω.

Επομένως, ναι στις συγχωνεύσεις. Δεν έχουν, όμως, πλέον θέση –και σας παρακαλούμε πάρα πολύ γι’ αυτό- στις διοικήσεις των νοσοκομείων κομματικά στελέχη, κομματικοί φίλοι, αφισοκολλητές είτε από το ένα κόμμα είτε από το άλλο. Εμείς, που έχουμε ζήσει για πάρα πολλά χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία, αυτούς βιώναμε. Ήταν οι κομματικοί φίλοι και οι αφισοκολλητές είτε του ενός είτε του άλλου κόμματος. Βάλτε άξιους ανθρώπους να διοικήσουν τα νοσοκομεία.

Εμείς θεωρούμε θετική αυτή τη συνένωση των διοικήσεων.

Έρχομαι τώρα στο άρθρο 17: Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός. Δεν υπάρχουν στα δημόσια ιδρύματα που επιχορηγούνται και πληρώνονται από το κράτος, όποιο όνομα κι αν έχουν αυτά, ούτε πατρίκιοι ούτε πληβείοι. Υπάρχει ένας μισθός ενιαίος, τον οποίο παίρνει ο κάθε εργαζόμενος. Κάποιοι που δουλεύουν στο «Αγία Σοφία» δεν είχαν την τύχη να δουλέψουν σε ένα άλλο νοσοκομείο κι επομένως έχουν διαφορετικούς μισθούς. Πού γίνονται αυτά; Πουθενά.

Επομένως, πιστεύουμε στον εξορθολογισμό.

Το άρθρο 21 αφορά τις σχέσεις των πανεπιστημιακών: Είναι ένα πάρα πολύ λεπτό θέμα. Θα πρέπει να το φέρουμε εντελώς ιδιαίτερα. Καλά κάνει ο κύριος Υπουργός και παίρνει σήμερα πίσω αυτό το άρθρο, διότι νομίζω ότι υποχρέωσή μας πλέον είναι να σταθούμε στη σωστή λειτουργία των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Ντρέπομαι σαν Ελληνίδα επιστήμονας και σαν πανεπιστημιακός να βλέπω κάθε χρόνο τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να είναι στην τελευταία θέση κατάταξης παγκοσμίως. Γιατί αυτό; Διότι οι πανεπιστημιακοί είναι και μέσα κι έξω και λίγο μέσα και λίγο έξω και δεν ξέρουμε τελικά ποιοι από αυτούς εκτελούν το πραγματικό τους έργο που είναι η έρευνα.

Αυτά νομίζω ότι πρέπει να τα δούμε ιδιαιτέρως.

Στην παράγραφο 32 θεωρώ πολύ θετικές όλες αυτές τις τροποποιήσεις. Ο χρόνος εξειδίκευσης για τα νεογνά, τη λοιμωξιολογία κλπ., θεωρείται προϋπηρεσία στο ΕΣΥ. Εδώ, κύριε Υπουργέ –και θα καταθέσω μία τροπολογία- αδικείται μία ομάδα γιατρών οι οποίοι έχουν δουλέψει πάρα πολλά χρόνια σε νοσοκομεία του ΙΚΑ και σε δημόσια νοσοκομεία, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ και σε αυτούς τους ανθρώπους δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία.

Νομίζω, λοιπόν, αφού φέρνετε όλη αυτή τη διάταξη που είναι πάρα πολύ σωστή και δίκαιη, εκεί –και θα παρακαλούσα πάρα πολύ- να μπουν και αυτοί οι γιατροί.

Όσον αφορά τις ειδικότητες των γιατρών και κυρίως συναδέλφων που ταλαιπωρούνται δέκα χρόνια για να συμπληρώσουν την ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής, θα ήθελα να πω τα εξής:

Χαίρομαι όπου βλέπω μία πρόταση δικιά μας, του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού για αυτά τα παιδιά που έχουν αδικηθεί από το κράτος, να δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις. Αυτή η διάταξη σήμερα νομίζω ότι δικαιώνει παιδιά τα οποία έχουν αδικηθεί. Να πω ευχαριστώ που δεχτήκατε έστω την πρότασή μας.

Όμως, επειδή το θέμα των ειδικοτήτων το ξέρετε πάρα πολύ καλά, κύριε Τιμοσίδη, σαν γιατρός, είναι ένα θέμα πάρα πολύ δύσκολο και ταλανίζει νέους ανθρώπους, νέα παιδιά και τους αναγκάζει να φύγουν στο εξωτερικό, νομίζω ότι αυτό πρέπει να το δούμε ξέχωρα και να το κουβεντιάσουμε ιδιαίτερα.

Δύο λόγια θα πω -εξάλλου μίλησα και προχθές- για το φάρμακο. Εμείς πιστεύουμε ότι το φάρμακο έχει γίνει δυστυχώς φαρμάκι, ακόμη και σήμερα, όχι μόνο για την υγεία των ασθενών, αλλά κυρίως έχει γίνει ένα δηλητηριώδες φαρμάκι για τα ταμεία και την εθνική οικονομία. Φέρνετε αρκετές διατάξεις με τις οποίες θα συμφωνήσουμε, αλλά και αργά τις φέρνετε και δεν νομίζω ότι μόνο με αυτές τις διατάξεις θα λύσετε το θέμα.

Διότι -θα ρωτήσω απλά πράγματα- ακούμε για ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Υπάρχει; Δεν υπάρχει; Γίνεται; Ακούμε για πάταξη της πολυφαρμακίας. Νομίζω ότι ούτε αυτό γίνεται. Υπερκοστολογήσεις: Κύριε Υπουργέ, θα σας δώσω συγκεκριμένο όνομα φαρμάκου που το έφεραν τώρα σαν νέα ουσία, σαν νέο φάρμακο, ενώ είναι ένα παμπάλαιο φάρμακο. Το φέρνουν σαν καινούργιο και το κοστολογούν διαφορετικά. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ακόμη –θα σας φέρω και το φάρμακο- ο έλεγχος αυτό τον οποίο εμείς όλοι απαιτούμε, απαιτεί ο ελληνικός λαός, για να βάλουμε επιτέλους μία σειρά σε αυτό το πολύ μεγάλο θέμα. Η λίστα υπάρχει; Δεν υπάρχει; Έχουμε θετική; Έχουμε αρνητική; Είναι αλαλούμ. Δεν έχουμε ούτε τη λίστα των φαρμάκων και να μην λέμε «έχουμε στην πράξη» και ουσιαστικά δεν έχουμε. Είχαμε πει ότι θα βάλουμε και τη φαρμακευτική ουσία. Ούτε αυτό γίνεται.

Δηλαδή, βλέπουμε πολλά πράγματα, τα οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, αλλά όχι είκοσι μήνες μετά. Και να πω κάτι; Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Γι’ αυτό εμείς είμαστε θετικοί σε αυτή την τροπολογία. Αλλά τουλάχιστον ας αρχίσουν τώρα. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Πολλά ακούμε για το φάρμακο, αλλά αυτά θα τα λέμε με λεπτομέρειες στην Επιτροπή Φαρμάκων, βεβαίως. Εισαγόμενα φάρμακα, πολυεθνικές. Είναι μία τρέλα εκεί.

Και βεβαίως, επανέρχομαι σήμερα και κλείνω με αυτό: Δεν είδα κάτι για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, κύριε Υπουργέ. Δεν είμαι ούτε φαρμακοβιομήχανος ούτε απόγονος φαρμακοβιομηχανιών. Είμαι, όμως, μια Ελληνίδα γιατρός, που με πείσμα πάντοτε υποστήριξα το ελληνικό φάρμακο γιατί είναι άριστο. Τα ελληνικά αντιβιοτικά, τα οποία είναι πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλα εισαγόμενα, είναι φθηνότερα, ελληνικά και πάρα ταύτα δεν βλέπω την υποστήριξη της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί, να πω και κάτι άλλο; Είχα μία μικρή φαρμακοβιομηχανία στην Εύβοια και τώρα με πληροφορούν ότι πάει να κλείσει και αυτή. Τα παιδιά αυτά που δούλευαν, οι νέοι άνθρωποι, πού θα βρουν επιτέλους τη δυνατότητα να δουλέψουν; Πώς θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, εάν δεν υποστηρίξουμε το δικό μας, το ελληνικό φάρμακο, την ελληνική μας φαρμακοβιομηχανία;

Ευχαριστώ πολύ.»

This entry was posted in Βουλή των Ελλήνων, Μεταμοσχεύσεις, Φάρμακα and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s