Πρόχειρος «Καλλικράτης» και στην Υγεία με συγχωνεύσεις κλινικών. Λαϊκίζει καταγγέλλοντας τους γιατρούς ο Λοβέρδος.

Μείωση των διοικήσεων στα 131 νοσοκομεία της χώρας και συγχώνευση 300 κλινικών ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τους διοικητές νοσοκομείων από όλη την Ελλάδα. Ο κ. Λοβέρδος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά των γιατρών: Χαλάμε τα «μαγαζια» που είχαν δημιουργηθεί …» είπε αφήνοντας αιχμές κατά ορισμένων γιατρών που επί χρόνια χρησιμοποιούσαν τις κλινικές για να δέχονται δικούς τους ασθενείς.

Η  μείωση των δαπανών για την Υγεία είναι ασφαλώς επιθυμητή αλλά οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο Υπουργός Υγείας αφήνουν πολλά ερωτηματικά. Είναι δύσκολο να πείσει ο κ. Λοβέρδος ότι επιθυμεί τη διασφάλιση του δημοσίου συστήματος Υγείας όταν λίγες ημέρες πριν μίλησε για το ενδεχόμενο να επιτρέψει ακόμα και στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, προκαλώντας αντιδράσεις των γιατρών του ΕΣΥ.

Είναι δύσκολο να πείσει ο Υπουργός Υγείας ότι προχωρά στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλλει με βάση κάποια μελέτη και κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό για τη Δημόσια Υγεία. Είναι φανερό ότι δεν έχει κάτι τέτοιο και αυτοσχεδιάζει στα πλαίσια των εντολών της Τρόϊκας με κύριο στρατηγικό άξονα τη μείωση των δαπανών για την Υγεία.

Λαϊκίζει ασφαλώς ο Υπουργός Υγείας όταν καταγγέλλει τους γιατρούς για μαγαζάκια την ίδια ώρα που σκέφτεται να τους δώσει τη δυνατότητα για μαγαζάκια. Μπορεί να υπάρχουν μεγάλες σπατάλες στον Τομέα αυτό που πρέπει να περικοπούν αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει σε βάρος της υγείας του πληθυσμού. Γιατί αν κάτι τέτοιο γίνει απότομα και χωρίς σωστό σχεδιασμό, ενδέχεται να υπάρξει απορρύθμιση και πολλές κλινικές όχι μόνο να μην έχουν επαρκή υλικά, όπως συμβαίνει τώρα αλλά να μη λειτουργούν καθόλου.

Έτσι η αισιοδοξία του κ. Λοβέρδου ότι οι δαπάνες στην Υγεία για το 2011 θα μειωθούν περισσότερο απο 1,35 δις ευρώ μπορεί να αποδειχθεί απλή «τηλεοπτική φανφάρα» καθώς οι ασθενείς που προσέρχονται στο ΕΣΥ, λόγω κρίσης αυξήθηκαν σημαντικά.

This entry was posted in Δημόσια Υγεία, Πόροι για την Υγεία, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s