Σιγή ιχθύος στα ΜΜΕ «καλύπτει» την ψήφιση της «εικαζόμενης» συναίνεσης και την παρουσία του χειρουργού μεταμοσχεύσεων Α. Τζάκη στην Ελλάδα

Εξαιρετικά φτωχές είναι οι πληροφορίες στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο για την ψήφιση του νομοσχεδίου “Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις“.
Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και οδεύει προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, περιλαμβάνει τη διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης, τη δυνατότητα να δημιουργούνται ιδιωτικά κέντρα αφαίρεσης οργάνων και τη δυνατότητα να γίνονται δότες και συναισθηματικά συνδεόμενα άτομα με το λήπτη.

Περιλαμβάνει όλες τις διατάξεις δηλαδή για τις οποίες υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις από Φορείς και πολίτες στη χώρα μας, αναδεικνύοντας τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση σε πρωταθλητές αδιαλλαξίας και περιφρόνησης των δημοκρατικών διαδικασιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι «κατά σύμπτωση» αυτές τις ημέρες κάνει διακοπές στην Ελλάδα ο διεθνούς φήμης χειρουργός μεταμοσχεύσεων στις ΗΠΑ Ανδρέας Τζάκης, που επίσης «κατά σύμπτωση» ήρθε στην Ελλάδα ύστερα από πρόσφατο αντίστοιχο ταξίδι του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στις ΗΠΑ όπου παρέμεινε πολλές ημέρες για να μιλήσει σε Συνέδριο για το AIDS.

Ο κ. Τζάκης ήταν παρών στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας χθες (20/6) και μίλησε για τις μεταμοσχεύσεις προτείνοντας μάλιστα την ίδρυση μεταμοσχευτικών κέντρων ενηλίκων και ανηλίκων.

Ο χειρουργός Τζάκης είπε ότι «οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα είναι σαν αεροπορική εταιρεία χωρίς καύσιμα». Τόνισε ότι υπάρχουν πιθανοί δότες, αλλά μία σειρά από προβλήματα δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση μοσχευμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές. Πρότεινε να δημιουργηθούν δύο μεταμοσχευτικά κέντρα ενηλίκων (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και ένα ανηλίκων. Κατά άλλες πληροφορίες ο κ. Τζάκης παραβρέθηκε και στη Βουλή.

Φαίνεται όμως ότι τα μεγάλα ΜΜΕ και sites δεν αξιολογούν ως σημαντική την είδηση της ψήφισης νόμου που πλήττει την αξία και την υπόσταση του ανθρώπου, τις συνταγματικές διατάξεις (άρθρο 2) και το χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου της ΕΕ, όπως επίσης αδυνατούν να συνδέσουν τις διακοπές του κ. Τζάκη στην Ελλάδα με την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή και με την εκδηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να ξεκινήσει μεγάλο κύκλο ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα για να αυξήσει τους δότες. Δείτε άρθρο μας με τίτλο: «Η “τρόϊκα των μεταμοσχεύσεων” επιμένει στο μακάβριο έργο της και ετοιμάζει φιέστες για να το ενισχύσει!»

Αναρωτιέται κανείς ποιες είναι οι προτεραιότητες της ενημέρωσης όταν ένα κορυφαίο θέμα που θίγει συνταγματικές διατάξεις για την αξία του ανθρώπου και μας ξαναγυρίζει στην εποχή της δουλείας μπορεί να υποβαθμίζεται ή να αποσιωπάται την ώρα που χιλιάδες άλλα ασήμαντα θέματα «βομβαρδίζουν» ως πληροφορίες την προσοχή του κοινού.

This entry was posted in Βουλή των Ελλήνων, Δημοσιεύματα - ΜΜΕ, Επικαιρότητα, Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s