Βουλευτής Λ. Γρηγοράκος: Όταν ένα Μέλος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής συζητά για την «αξιοποίηση» των οργάνων των θυμάτων των τροχαίων…

«Το νομοσχέδιο είναι καλό. Χρειάζεται όμως περισσότερη τόλμη. Πήγατε δύο χρόνια πίσω την εικαζόμενη συναίνεση. Εγώ το σέβομαι, γιατί «το δέντρο δεν κόβεται με τη μία», συμφωνώ.»

«… να συζητήσετε με αυτούς που ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις έξω όμως από συμφέροντα και από σκοπιμότητες. Διότι στο σύστημα αυτό, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν και συμφέροντα και σκοπιμότητες…»

«…Πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε τροχαία ατυχήματα, έχουμε τα περισσότερα ατυχήματα, έχουμε τους περισσότερους νεκρούς, έχουμε τους περισσότερους δότες και έχουμε τις λιγότερες μεταμοσχεύσεις. Εκεί θα πρέπει να κατευθυνθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα…»

Βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ είναι κ. Λ. Γρηγοράκος και κατά το επάγγελμα Ιατρός Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και Αναπληρωτής Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής και συμμετέχει στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας της Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων που έγινε στη Βουλή στις 15/6/2011, ημέρα της τεράστιας διαδήλωσης στο Σύνταγμα και ημέρα που παρέπαιαν Κυβέρνηση και Πρωθυπουργός, ο κ. Γρηγοράκος έλαβε το λόγο και συνέδεσε τα τροχαία ατυχήματα με τις μεταμοσχεύσεις, προτείνοντας ουσιαστικά την «αξιοποίηση» των οργάνων των θυμάτων των τροχαίων για τις μεταμοσχεύσεις.

Ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής δε βρήκε ούτε ένα λόγο για να πει ότι πρέπει να κατευθυνθούμε στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, όπου χάνουν τη ζωή τους χιλιάδες υγιείς άνθρωποι κάθε χρόνο ή μετατρέπονται σε ανάπηρους.

Αλλά βρήκε πολλούς λόγους να πει για το πως πρέπει να χειριστούμε τους συγγενείς ώστε να εγκρίνουν την αφαίρεση των οργάνων του ευρισκόμενου σε κώμα, χαρακτηρισμένου από τους γιατρούς ως «εγκεφαλικά» νεκρού.

«Τι έχουν τα έ’ ρμα και ψοφάνε» λοιπόν όταν έτσι αντιλαμβάνονται οι εκπρόσωποι του Έθνους το ρόλο τους στη Βουλή. Και όταν οι εντατικολόγοι που υποστηρίζουν με θέρμη τις μεταμοσχεύσεις και την υφαρπαγή των οργάνων των πολιτών, είναι μέλη της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας!

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης η φράση του: «Το δέντρο δεν κόβεται με τη μία»! Ποιό δέντρο εννοεί ο βουλευτής του Έθνους μας; Το δέντρο της Δημοκρατίας; Το δέντρο του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου; Το δέντρο του Ελληνικού Συντάγματος ή της Χάρτας των Δικαιωμάτων της Ε.Ε.;

Όποιο δέντρο κι αν εννοεί ο «ξυλοκόπος» βουλευτής πρέπει να γνωρίζει ότι στα κλαδιά αυτών των δέντρων καθόμαστε όλοι μας. Και θα γκρεμοτσακιστούμε αν δεν τα διαφυλάξουμε, αντί να προσπαθούμε να τα κόψουμε. 

Διαβάστε την ομιλία του κ. Λ. Γρηγοράκου (από τα πρακτικά της Συνεδρίασης της Βουλής 15/6/2011):

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σήμερα εδώ σε μια δύσκολη μέρα για τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να αντισταθούμε στις δυνάμεις, οι οποίες δεν θέλουν το καλό του τόπου.

Κύριε Πρόεδρε, προτείνω να γίνει άμεση σύγκληση της Βουλής των Ελλήνων και να συζητηθεί η κατάσταση που κυριαρχεί σήμερα στην Ελλάδα, στους δρόμους, στο Σύνταγμα. Νομίζω ότι είναι η απάντηση της δημοκρατίας σε δημοκράτες πολίτες, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους. Και όταν η δημοκρατία συζητάει, ποτέ δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι εδώ και στηρίζω ένα νομοσχέδιο το οποίο πολλά χρόνια το παλεύαμε και το παλεύουμε και θα το παλεύουμε. Είναι ένα νομοσχέδιο που μέσα σε μια δύσκολη εποχή αρχίζει να ακουμπάει πολύ περισσότερο τα προβλήματα των ανθρώπων, διότι τα δύο τελευταία χρόνια αρχίζουμε όλοι μας και γινόμαστε πιο συνεπείς, πιο οργανωμένοι και πιο σκεπτόμενοι.

Είπατε προηγουμένως για το σύστημα υγείας. Αναφέρατε διάφορα νοσοκομεία. Αναφέρατε τι θα κάνετε. Εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και επαυξάνω. Να σας πω και παραδείγματα πολύ περισσότερα σαν γιατρός που τα ξέρω πολλά χρόνια και ασχολούμαι με το σύστημα. Πρόεδρος στο «Έλενα» ήμουν κάποτε, δίπλα μου ακριβώς κολλημένο είναι το «Αγία Ελένη». Ήμουν πρόεδρος στο «Δημοτικό» παλιά, δίπλα κολλημένο ήταν το «Άγιος Σάββας». «Αρεταίειο», «Αιγηνήτειο», «Αλεξάνδρα»: Μάντρες τα χωρίζουν. Ποτέ δεν έγινε τίποτα.

Όμως, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει αυτά όλα να τα δούμε κάτω από μια στρατηγική στην υγεία στην Ελλάδα στο πλαίσιο των συνενώσεων, των συνδιοικήσεων θα έλεγα εγώ ή να αλλάξουμε τη φράση αυτή, η οποία αρχίζει και αυτή και ξεφτίζει λόγω του ότι υπάρχει ένα έντονο αντιπολιτευτικό κλίμα στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, συνένωση δυνάμεων.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι είναι γεγονός ότι γίνεται κατασπατάληση δυνάμεων. Παραδείγματος χάριν, στη Λακωνία υπάρχουν δέκα παιδίατροι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κέντρα υγείας δηλαδή και νοσοκομεία. Μόνο δώδεκα μέρες καλύπτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους παιδιάτρους για παιδίατρο στο νομό. Τις άλλες μέρες εξαναγκάζονται, αγαπητή κυρία Παπανδρέου, να έρχονται από τη Λακωνία στην Αθήνα. Και αν στην Τρίπολη μάλιστα για διάφορους λόγους δεν συμπίπτουν, τουλάχιστον να καλύπτει το τοπικό πιο κοντινό περιφερειακό νοσοκομείο τα κενά της Λακωνίας, ξεκινάμε, λοιπόν, από τη Νεάπολη Λακωνίας για να βρούμε παιδίατρο στο «Κρατικό Πειραιά». Ε, αυτό νομίζω ότι πρέπει να τελειώνει κάποτε για όλους μας, γιατί είναι ευθύνη όλων μας αυτό.

Γιατί, κύριε Υπουργέ, αν δεν γίνουν αυτά που είπατε προηγουμένως και αν δεν γίνουν αυτά που συζητάμε όλοι σήμερα εδώ καλόπιστα με καλές προτάσεις από όλες τις πλευρές, θα βρεθούμε στη θέση των φιλοσόφων που συζητούν συνέχεια για έναν καλύτερο κόσμο, προσπαθούν πάντα να τον ερμηνεύσουν αυτόν τον κόσμο, αλλά ποτέ δεν προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο. Θα μείνουν δηλαδή λόγια όσα είπαμε, ήταν πάρα πολύ ωραία, αλλά δεν κάναμε τίποτα γι’ αυτά.

Έρχομαι, κύριε Υπουργέ, στο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο είναι καλό. Χρειάζεται όμως περισσότερη τόλμη. Πήγατε δύο χρόνια πίσω την εικαζόμενη συναίνεση. Εγώ το σέβομαι, γιατί «το δέντρο δεν κόβεται με τη μία», συμφωνώ. Και συμφωνώ και σε άλλες πραγματικά προτάσεις που δεχθήκατε από το Κοινοβούλιο. Θα πρέπει να κάνετε έναν πολύ μεγαλύτερο αγώνα, να συζητήσετε με όσους βιώνουν τα προβλήματα, να συζητήσετε με αυτούς που ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις έξω όμως από συμφέροντα και από σκοπιμότητες. Διότι στο σύστημα αυτό, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν και συμφέροντα και σκοπιμότητες. Να μιλήσετε με όλους τους ειδικούς για τις μεταμοσχεύσεις.

Έχετε κάνει ένα μεγάλο διάλογο, τον έχω παρακολουθήσει, αλλά να ξέρετε ότι οι μεταμοσχεύσεις, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαιτούν πάνω απ’ όλα μία κουλτούρα και πολιτισμική και πολιτική, αλλά απαιτούν και μακρά εκπαίδευση και εξειδίκευση των μονάδων και των ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα και στον κόσμο. Πρέπει να μιλήσουμε με αυτούς που περιμένουν γύρω στα επτά χρόνια για να μεταμοσχευθούν, αλλά πρέπει όμως να δούμε και τι γίνεται με τα ασφαλιστικά ταμεία, κύριε Υπουργέ, που πληρώνουν κάθε χρόνο για κάθε άρρωστο νεφροπαθή πενήντα χιλιάδες ευρώ. Πρέπει να μιλήσουμε με τους γιατρούς των μονάδων εντατικής θεραπείας, που νομίζω ότι δεν έγινε η ανάλογη προσπάθεια να συζητήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους και να δούμε γιατί, ενώ έχουμε τα ανάλογα μοσχεύματα στην Ελλάδα, δεν προχωρούν αυτά τα μοσχεύματα να βρουν τον κατάλληλο λήπτη. Τι γίνεται δηλαδή και υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, των μονάδων εντατικής θεραπείας, του Υπουργείου Υγείας και της κοινωνίας. Αυτό το χάσμα θα πρέπει οπωσδήποτε να το μικρύνουμε. Και θα πρέπει να δώσουμε μεγάλο αγώνα γι’ αυτό το θέμα.

Εγώ δεν θα συντεχνιαστώ καθόλου με τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, αν και είμαι γιατρός της Μονάδας. Θέλω να σας πω όμως ότι πρέπει κάποιος να τους ακούσει. Δυστυχώς και σε αυτό το νομοσχέδιο, που είναι πρωτεργάτες στις μεταμοσχεύσεις, κύριε Υπουργέ, δεν τους ακούσαμε. Δεν τους ακούσαμε με αποτέλεσμα, επειδή η μεταμόσχευση, πέρα από την πραγματική της διάσταση, έχει και φιλοσοφικές διαστάσεις, έχει πνευματικές διαστάσεις, έχει και θρησκευτικές διαστάσεις, έχει διαστάσεις –ξέρετε- που ο καθένας από εμάς μπορεί να τις μεταφράσει όπως νομίζει, θα πρέπει λοιπόν να δούμε γιατί αυτός ο χώρος δεν είναι ομογενοποιημένος και γιατί στην Ελλάδα, στη χώρα που έχει τα περισσότερα τροχαία σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού, γίνονται οι λιγότερες μεταμοσχεύσεις. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε κάτω από μια ερευνητική ομάδα που θα βρει τους λόγους γιατί δεν γίνονται αυτά και να προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε περισσότερο το πρόβλημα. Πολιτικοί είμαστε, αλλά χρειαζόμαστε και την επιστήμη να μας δώσει τους δρόμους, τις διεξόδους και τις λύσεις σε ορισμένα πρακτικά θέματα που εμείς δεν μπορούμε να τα πιάσουμε. Πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε τροχαία ατυχήματα, έχουμε τα περισσότερα ατυχήματα, έχουμε τους περισσότερους νεκρούς, έχουμε τους περισσότερους δότες και έχουμε τις λιγότερες μεταμοσχεύσεις. Εκεί θα πρέπει να κατευθυνθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έτσι, λοιπόν, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση. Είδα και τη συζήτηση που έχετε κάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τα έχω παρακολουθήσει από κοντά. Η συναισθηματική αγωνία που υπάρχει στους συγγενείς αυτών των ανθρώπων -ξέρετε- έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας, γιατί ποτέ δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να μιλήσει με αυτούς και να τους πλησιάσει. Και δεν βρίσκεται το κατάλληλο πρόσωπο. Είδα ότι πάλι μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ προσπαθείτε με διάφορες ομάδες να πλησιάσετε και να επιμορφώσετε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι θα πλησιάζουν τους συγγενείς ή θα συζητούν μαζί τους ή θα τους στηρίζουν ψυχολογικά.

Θέλει και κάτι άλλο περισσότερο. Θέλει κάτι άλλο πιο σημαντικό. Θα πρέπει, όχι μόνο να στηρίζουν συναισθηματικά τους συγγενείς που είναι απέξω, αλλά πρέπει τον ίδιο χρόνο, κάτω από μια διαφορετική σχέση, να υπάρχει και συζήτηση με την ομάδα των γιατρών που θα ασχοληθεί με τα όργανα προς μεταμόσχευση, διότι και εκεί θα υπάρχουν αντιθέσεις, αντιρρήσεις και ενστάσεις γύρω από τη μεταμόσχευση ενός ασθενούς.

Ξέρετε όλοι σήμερα δεν έχουμε το χρόνο να σπαταλήσουμε για κάτι που στο τέλος θα είναι μάταιο. Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να βρούμε αυτή την ασφαλιστική δικλίδα που θα μας οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα. Έχουμε αριστούχους επιστήμονες, έχουμε το υλικό, αλλά κάτι εκεί δεν γίνεται σωστά. Έχουμε τους συμπολίτες μας που αρνούνται να δώσουν όργανα του συγγενή τους ή αρνούνται να δώσουν όργανα του παιδιού τους, για να γίνει η μεταμόσχευση.

Όλα αυτά γιατί υπάρχει έλλειψη οργάνωσης και ενημέρωσης, διότι δεν συμμετέχει το πανεπιστήμιο, η εκκλησία, η κοινωνία, δεν συμμετέχουν διάφοροι φορείς που θα πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι αυτό που θα γίνει τα προσεχή χρόνια στην Ελλάδα -και πρέπει να γίνει- είναι ότι όλοι θα πρέπει να έχουμε θετική αύρα γύρω από το θέμα των μεταμοσχεύσεων και να πείσουμε και τους εαυτούς μας ότι όταν κρατάμε έναν εγκεφαλικά νεκρό άνθρωπο στα επείγοντα περιστατικά ή σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας, συγχρόνως όχι μόνο στερούμε τα πνευμόνια, την καρδιά, τους νεφρούς ή οποιοδήποτε άλλο όργανο χρειάζεται για μεταμόσχευση σε έναν συνάνθρωπό μας, αλλά κρατάμε και αυτό το κρεβάτι από έναν άνθρωπο που είναι στα επείγοντα, που είναι διασωληνωμένος στο διάδρομο και πραγματικά θα του προσφέραμε ζωή, αν είχαμε προχωρήσει πιο γρήγορα σ’ αυτό που είπατε προηγουμένως και λέγεται «εικαζόμενη συναίνεση».

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)

Έτσι, λοιπόν, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο είναι καλό. Θα πρέπει όμως να το διασφαλίσουμε, να το θωρακίσουμε. Είδατε πριν από λίγο καιρό ότι βρέθηκαν τρεις Έλληνες στην Ινδία να διαπραγματεύονται νεφρούς. Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνουμε οπωσδήποτε πιο αυστηροί, να είμαστε αμείλικτοι στο εμπόριο οργάνων. Να έχουμε καθαρές θέσεις, καθαρές σχέσεις με όλους αυτούς τους ανθρώπους που εμπλέκονται στο σύστημα των μεταμοσχεύσεων και να μην αφήνουμε σκιές. Πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ ανθρώπων που μεταμοσχεύουν, είναι σε μεταμοσχευτικά κέντρα και σε θέσεις διοίκησης των οργανισμών μεταμόσχευσης.

Θα προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε το καλύτερο. Θα πρέπει να δούμε τι λέει η νεολαία. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη νεολαία στο θέμα αυτό. Υπάρχουν νεολαίες οργανωμένες των κομμάτων, υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπάρχουν πολλά που πρέπει να βάλουμε στον αγώνα για τις μεταμοσχεύσεις την Ελλάδα.

Έχω μία πρόταση την οποία θα καταθέσω κιόλας. Είναι πρόταση για την αναδιάρθρωση του συστήματος, διαφορετική από την πρόταση που έχετε εσείς εδώ. Πιστεύω ότι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει κάνει τον κύκλο του και πρέπει πια να αλλάξει η δομή του, να φύγει και σε ένα επόμενο νομοσχέδιο που θα φέρετε να καταργηθεί και να γίνει Εθνικό Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων που θα είναι στο Υπουργείο Υγείας και θα έχει δύο διευθύνσεις.

Γιατί σήμερα ο ΕΟΜ, που σας προτείνω να τον καταργήσετε, στο πλαίσιο όλων αυτών των συγχωνεύσεων που πρέπει να γίνουν, είναι ένα όργανο με ετερόκλητες αρμοδιότητες και δραστηριότητες που εμπλέκεται όλο το ανεπαρκές προσωπικό με απουσία διοικητικής διεύθυνσης, μη φιλικό στις ΜΕΘ, που είναι ο κύριος μοχλός και το κύριο εργαλείο για να γίνουν οι μεταμοσχεύσεις και αφερέγγυο σε διεθνείς διαδικασίες. Υπάρχουν άλλα όργανα που μπορούν να έρθουν και να έχουν διεθνείς συνεργασίες. Προτείνω, λοιπόν, το Εθνικό Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων με τη λειτουργία δύο διαφορετικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας.

Θα κλείσω την ομιλία μου με κάτι που είχε πει ο καθηγητής Πέτρος Αλιβιζάτος, που είχε ασχοληθεί πολλά χρόνια με τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα. Έγινε τελικά και πρόεδρος στο «Ωνάσειο», έμεινε όμως στην προσπάθεια.

Κλείνω, λοιπόν, με κάτι που είχε γράψει από τον Καβάφη: «Είναι οι προσπάθειές μας των συφοριασμένων σαν των Τρώων. Κομμάτι κατορθώνουμε, κομμάτι παίρνουμε επάνω μας, αλλά όταν η μεγάλη κρίση έρθει, η τόλμη και η απόφασή μας χάνονται».

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

This entry was posted in "Εικαζόμενη" συναίνεση, Βουλή των Ελλήνων, Μεταμοσχεύσεις, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Βουλευτής Λ. Γρηγοράκος: Όταν ένα Μέλος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής συζητά για την «αξιοποίηση» των οργάνων των θυμάτων των τροχαίων…

  1. Παράθεμα: Ποια Ουκρανία;;; Απλά, προσέξτε τα παιδιά σας…Μπατσόκ, απαλλοτριωτήριο νεανικών οργάνων. 09/07/2011 Το Νομοσχέδιο εικαζόμενης συναίνεσης το πέρ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s