Σκουπίδια έκανε τους νέους ο Λοβέρδος! Δε μπορούν οι ανήλικοι να δηλώσουν ότι «δεν επιθυμούν να είναι δωρητές σώματος». Ό,τι θέλουν οι γονείς τους ή ο Επίτροπος θα γίνει!

Με το νέο Νόμο 3984 για τις μεταμοσχεύσεις , οι ανήλικοι δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν με δήλωσή τους στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, να είναι δωρητές οργάνων του σώματός τους, σε περίπτωση ιατρικά διαγνωσμένου εγκεφαλικού θανάτου τους (μακριά απ’ όλα τα παιδιά του κόσμου).   Σε μια τέτοια άτυχη στιγμή, σύμφωνα με το νέο Νόμο, λαμβάνεται υπόψη μόνο η επιθυμία των γονέων ή των εχόντων την επιμέλειά τους!

Σύμφωνα με το Νόμο 3984 που ψηφίστηκε στη Βουλή πριν ένα μήνα προβλέπεται ότι (με έναρξη από το 2013) όλοι θα είναι  εν δυνάμει «δωρητές οργάνων σώματος» εάν δεν έχουν κάνει γραπτή περί του αντιθέτου δήλωση .

Η συναίνεση σε αυτή την περίπτωση θεωρείται «εικαζόμενη», δηλαδή όποιος δεν καταχώρησε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων αρνητική δήλωση ότι «δεν επιθυμεί να είναι δωρητής οργάνων σώματος» εικάζεται (συμπεραίνεται δια υποθέσεως) ότι επιθυμεί να είναι δωρητής και σε περίπτωση που διαγνωσθεί σε κάποιο νοσοκομείο ότι έχει επέλθει ο εγκεφαλικός του θάνατος (κατά τη γνώμη τριών γιατρών), τότε μπαίνει στη διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων του για μεταμόσχευση.

Η διαδικασία αυτή προβλέπει ότι διατηρούνται με τεχνικά μέσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας οι ζωτικές λειτουργίες του σώματος του εγκεφαλικά νεκρού (καρδιακή και αναπνευστική)  μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταμόσχευση (έλεγχος καταλόγων, εξεύρεση λήπτη με ιστοσυμβατότητα, συντονισμός νοσοκομείων κλπ.) προκειμένου να αρχίσει η αφαίρεση των οργάνων και η μεταφορά τους.

Στο άρθρο 9 του Νόμου 3984 δεν αναφέρεται πουθενά ότι ένας ανήλικος μπορεί να καταχωρήσει αρνητική δήλωση και να επιλέξει να μην είναι δωρητής οργάνων, όπως αναφέρεται για τους ενήλικες. Αναφέρεται μόνο ότι αφαίρεση των οργάνων επιτρέπεται αν συμφωνούν οι γονείς ή αυτοί που έχουν την επιμέλειά τους ή ο Επίτροπος. Και μάλιστα η δήλωση των γονέων ή επιμελητών μπορεί να είναι και προφορική και να καταχωρηθεί στο βιβλίο της Μονάδας Αφαίρεσης (που μπορεί να είναι και ιδιωτική) αφού υπογράψουν και δυο μάρτυρες.

Επομένως είτε έχει εκδηλώσει είτε όχι την αντίθεσή του ένας ανήλικος στη δωρεά οργάνων, αυτό δε μετράει νομικά και λαμβάνεται υπόψη η επιθυμία των γονέων του ή των κηδεμόνων του ή του Επιτρόπου αν οι προηγούμενοι έχουν εκπέσει της επιμέλειας του ανηλίκου. Αν αυτοί σεβαστούν την άποψή του καλώς. Αλλιώς αφαίρεση.

Δε γνωρίζουμε αν έγινε από αβλεψία ή παράλειψη μιας παραγράφου που θα έδινε τη δυνατότητα και στους νέους να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην «εικαζόμενη» συναίνεσή τους για δωρεά οργάνων σώματος, αν οι γονείς τους δε συμμερίζονται την άποψή τους. Δε γνωρίζουμε αν αυτό το «καπέλωμα» έγινε κατά λάθος ή αποβλέπει ενδεχομένως στην αφαίρεση οργάνων από κάποιες περιπτώσεις παιδιών που είναι «ξεχασμένα», σε κάποια ιδρύματα ίσως και όπου αλλού.

Γνωρίζουμε όμως ότι η διάταξη που υπήρχε μέχρι τώρα, δηλαδή να είναι αναγκαία μόνο η θετική δήλωση για όσους θέλουν να είναι δωρητές οργάνων, δεν περιέπλεκε τα πράγματα και με τη νεολαία, όπως κάνει τώρα το άρθρο 9 του Νόμου 3984. Και γνωρίζουμε ότι η διάταξη που μπαίνει τώρα δημιουργεί περιορισμό στη βούληση των ανηλίκων για το θεμελιώδες ζήτημα της διαχείρισης του σώματός τους, της ελευθερίας της βούλησής τους, ζητήματα που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα.

Δε μπορούν να περιορίζονται τα δικαιώματα των νέων προς αρνητικότερες και επικίνδυνες εκδοχές για αυτούς, αν οι γονείς τους ή όσοι έχουν την επιμέλειά τους έχουν άλλη άποψη. Ένας νέος μπορεί να έχει άλλη άποψη, για ένα τόσο κρίσιμο και βασικό ζήτημα από τους γονείς του. Άποψη που μπορεί να έχει πολιτικές η θρησκευτικές ή φιλοσοφικές προεκτάσεις. Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί αυτή την άποψη, εφ’ όσον αφορά τον εαυτό του και τα δικαιώματά του και δε θίγει κανέναν άλλο.

Βέβαια αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Νόμου 9384 που κύριο ζήτημα είχε την «εικαζόμενη» συναίνεση αλλά κουβάλησε και ένα σωρό άλλα παρελκόμενα. Τα προβλήματα είναι πολλά και θα αναλυθούν σε επόμενα άρθρα. Το μόνο που κατάφερε αυτός ο νόμος είναι να καταδείξει την έλλειψη δημοκρατικότητας των δημιουργών του και της Κυβέρνησης. Το θέμα αυτό όμως που αφορά τους ανηλίκους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Στέλνουμε μήνυμα πάντως στη νεολαία να είναι σε επιφυλακή αλλά να μην ανησυχεί. Ας ειδοποιήσουν τους φίλους τους για το νέο νόμο με τα ηλεκτρονικά μέσα, όπως πολύ καλά γνωρίζουν να το κάνουν σε χρόνο ρεκόρ. Ας είναι έτοιμοι γιατί το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να κάνει ενημερωτικές εκστρατείες και στα Σχολεία και αλλού για να πετύχει (?) υποτίθεται…, τη συναίνεση της κοινωνίας στο θέμα των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων σώματος.

Μια ενημέρωση βέβαια που θα έχει μπροστά «κόκκινες καρδούλες» και γλυκά χαμόγελα γαρνιρισμένα με μπόλικη σάλτσα ψευτοανθρωπιάς. Μια ενημέρωση που θέλει να κάνει τους μαθητές «βαποράκια» της Τρόϊκας των μεταμοσχεύσεων. Δε θα υπάρχει λέξη για το γεγονός ότι ορισμένοι «εγκεφαλικά» νεκροί, (όπως τους είχαν χαρακτηρίσει οι γιατροί), έχουν ανανήψει απρόσμενα στη συνέχεια, επομένως οποιαδήποτε αφαίρεση οργάνων θα τους στερούσε τη δυνατότητα ζωής. Δε θα υπάρχει λέξη για το εγκληματικό εμπόριο οργάνων που οι διατάξεις του νέου Νομοσχεδίου ευνοούν (δείτε περισσότερα σε άλλα άρθρα).

Εμείς αρχίζουμε από τώρα την ενημέρωση πάντως. Η διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης, ύστερα από το πλήθος των αντιδράσεων που συνάντησε έχει σαν ημερομηνία έναρξης εφαρμογής την 1η/6ου/2013. Ουσιαστικά δηλαδή δεν έχει εφαρμογή, γιατί πολύ συντομότερα θα έχει φύγει αυτή η Κυβέρνηση.

Για το θέμα της «εικαζόμενης» συναίνεσης, θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη συζήτηση και δεν πρόκειται πιστεύουμε, να εφαρμοστεί, όπως δεν εφαρμόστηκε σε όλη σχεδόν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα και εκεί που έχει θεσμοθετηθεί. Δημιουργούνται κίνδυνοι πάντως και είναι γεγονός ότι οι μεταμοσχευτικοί κύκλοι προωθούν όπου και όσο μπορούν τις επιθυμίες τους, παίζοντας με τα όρια  της κοινωνικής ανοχής και της άγνοιας.

Γι’ αυτό καλό είναι οι νέοι να γνωρίζουν. Να γνωρίζουν και για τις μεταμοσχεύσεις και για τους κινδύνους που κρύβουν για τον πληθυσμό αλλά και πόσο τους υπολογίζουν οι Κυβερνώντες, πόσο ψηλά τους έχουν σαν όντα και σαν ανθρώπινες υπάρξεις.

Καλό είναι να αντιληφθούν ότι εκτός από την οικονομική σκλαβιά για την οποία τους προετοιμάζουν, χτίζονται και τα τείχη της ατομικής τους ελευθερίας, της ελευθερίας της βούλησής τους και της καταρράκωσης της αξίας του ανθρώπου. Τείχη πολύ ψηλά, τείχη που δεν πρέπει να αφήσουν να κτιστούν, τείχη που εύκολα μπορούν τώρα να εμποδίσουν.

Κατεβάστε εδώ ολόκληρο το Νόμο 9384 (περί μεταμοσχεύσεων) σε μορφή PDF

Διαβάστε δημοσιεύματα και άρθρα για την «εικαζόμενη» συναίνεση και για το εγκληματικό «εμπόριο οργάνων».

Προσεχές δημοσίευμα του freepeoplenow: Γιατί δεν ισχύει και γιατί δε θα ισχύσει η «εικαζόμενη» συναίνεση


This entry was posted in "Εικαζόμενη" συναίνεση, Βουλή των Ελλήνων, Μνημόνιο, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Σκουπίδια έκανε τους νέους ο Λοβέρδος! Δε μπορούν οι ανήλικοι να δηλώσουν ότι «δεν επιθυμούν να είναι δωρητές σώματος». Ό,τι θέλουν οι γονείς τους ή ο Επίτροπος θα γίνει!

 1. Ο/Η αλλενάκι λέει:

  δεν μπορώ να σκεφτώ γονιό που θα κάνει Θετική Δήλωση για το παιδί του!!!
  νομίζω ότι τα ανήλικα τέκνα που έχουν τους γονείς τους ή τον ένα γονέα ή τη γιαγιά ή τη θεία ΣΩΖΟΝΤΑΙ με αυτή τη διάταξη (προϋπόθεση ότι οι γονείς είναι σε θέση να σκεφτούν!!!)

  οι διεστραμμένοι συντάκτες του νόμου εχουν ποντάρει στις κοινωνικές ευαισθησίες των νέων!!!
  δοκιμάστε να πείσετε το παιδί σας να κάνει αρνητική δήλωση, μετά από ήρεμη συζήτηση μαζί του, και θα δείτε πόσο ΔΥΣΚΟΛΟ είναι!!!
  επομένως γνώμη μου είναι καλώς έχει ο γονιός την «επιμέλεια» στο θέμα αυτό
  εφόσον μιλάμε για γονιό και όχι για ανεύθυνο

  τα ορφανά παιδιά όμως στα ιδρύματα είναι στο έλεος του κάθε εγκληματία !!! με αυτή τη διάταξη!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s