Μεταμοσχεύσεις – «Εικαζόμενη» συναίνεση. Το θέμα δεν έληξε: Ζήτημα απαρτίας και εγκυρότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Νόμος για μεταμοσχεύσεις - "εικαζόμενη" συναίνεση: Ένα νόμος "μνημείο" αντιδημοκρατικότητας και αυταρχισμού που φέρει την υπογραφή Ανδρέα Λοβέρδου

Το θέμα της διάταξης της «εικαζόμενης» συναίνεσης (άρθρο 9 του Νόμου 3984) όχι μόνο δεν έληξε με την ψηφοφορία στη Βουλή (15/6/11) αλλά τώρα αρχίζει. Το freepeoplenow θα δημοσιεύσει μια σειρά άρθρων σχετικά με το πώς ψηφίστηκε αυτή η διάταξη και ποιες θέσεις πήραν οι βουλευτές και τα πολιτικά Κόμματα.

Προκαταρκτικά ας είναι γνωστό πάντως ότι η διάταξη ακυρώθηκε ουσιαστικά από τον ίδιο τον Υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο αφού συνοδεύτηκε από τροποποίηση κατά την ψηφοφορία και ο Νόμος προβλέπει τελικά ότι η διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης θα αρχίσει να ισχύει μετά από δυο χρόνια (1/6/2013) και με την προϋπόθεση της προηγούμενης ενημέρωσης των πολιτών.

Μέρος πρώτο: Νόμος για μεταμοσχεύσεις – Διάταξη «εικαζόμενης συναίνεσης» – Θέμα απαρτίας και εγκυρότητας της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Στις 15 Ιουνίου 2011 συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή τα άρθρα 1 έως 63 του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις. Μεταξύ των άρθρων αυτών περιλαμβάνεται και το άρθρο 9 που αφορά την «εικαζόμενη» συναίνεση.

Απόστολος Κακλαμάνης: Με έμμεση κριτική προς τον Υπουργό για την "εμμονή" του στο θέμα της "εικαζόμενης" συναίνεσης και με αιχμές για τα άδεια έδρανα της Βουλής

Κατόπιν των πολλών αντιδράσεων που συνάντησε ο Υπουργός στο άρθρο αυτό, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ακόμα και από βουλευτές του Κόμματός του, κατέθεσε τροποποίηση ότι το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από 1η Ιουνίου 2013, δηλαδή μετά από δυο χρόνια και αφού προηγηθεί ευρεία ενημέρωση του πληθυσμού. Με αυτή την «παράταση» έγινε ανεκτή η διάταξη από ορισμένους βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος (και μάλιστα όχι χωρίς δυσμενή σχόλια).

Αυτό σημαίνει ότι ο Υπουργός υποχώρησε κατ’ ανάγκην από την αρχική θέση του και μετέθεσε την έναρξη εφαρμογής της διάταξης μετά από δύο χρόνια, όταν δηλαδή θα κυβερνά μια άλλη Κυβέρνηση και στο Υπουργείο θα βρίσκεται ένας άλλος Υπουργός.

Εκ προοιμίου, αυτή η απρεπής κοινοβουλευτική συμπεριφορά, όπως είπαν και αρκετοί βουλευτές, σημαίνει ακύρωση του άρθρου και της εφαρμογής της «εικαζόμενης» συναίνεσης, αφού η Κυβέρνηση που θα βρίσκεται στην εξουσία την 1η Ιουνίου 2013 (ή και πολύ νωρίτερα) μπορεί να αλλάξει το άρθρο αυτό του νόμου και θα έχει πολλούς λόγους να το κάνει.

Είναι πρωτοφανές και πολιτικά ανήθικο να επιχειρεί ένας Υπουργός να δεσμεύσει από τώρα τον Υπουργό που θα βρίσκεται μετά από δύο χρόνια στο Υπουργείο Υγείας με την εφαρμογή της «εικαζόμενης» συναίνεσης (όταν μάλιστα υπάρχουν τόσες αντιδράσεις) με το πρόσχημα ότι θέλει να προηγηθεί η ενημέρωση των πολιτών. Κανείς δεν εμπόδιζε και δεν εμποδίζει το Υπουργείο να προχωρήσει σε ενημέρωση σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, την προσφορά οργάνων κλπ.

Ελ. Ράπτη - εκπρόσωπος ΝΔ. Διατήρησε τις επιφυλάξεις της για την "εικαζόμενη" συναίνεση

Άλλωστε ο Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος έζησε λίγο καιρό πριν, τι σημαίνει να νομοθετεί ένας Υπουργός ένα δύσκολο στην εφαρμογή του μέτρο και να πρέπει ο επόμενος να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά». Ήταν η κ. Ξενογιαννακοπούλου ως προκάτοχός του Υπουργός Υγείας που θεσμοθέτησε την απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και αμέσως μετά έφυγε και στη θέση αυτή ήρθε ο Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος δεν κόπιασε καθόλου να εφαρμόσει το μέτρο και το άφησε να καταργηθεί στην πράξη.

Πως ελπίζει επομένως ότι μπορεί να εφαρμοστεί μετά από δυο χρόνια ένα τόσο δύσκολο μέτρο, όπως είναι η αφαίρεση των οργάνων ενός ανθρώπου χωρίς τη δική του συναίνεση και χωρίς τη συναίνεση των συγγενών του; «Δε γίνεται» τον προειδοποίησαν κάποιοι συνάδελφοί του στη Βουλή και δε γίνεται σε καμιά σχεδόν ευρωπαϊκή χώρα ακόμα και εκεί που έχει θεσμοθετηθεί η διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης, όπως π.χ. στην Ισπανία. Πάντα ρωτούν τους συγγενείς για να μην έχουν και προβλήματα με το νόμο.

Η επιμονή του κ. Λοβέρδου να περάσει τελικά η διάταξη έστω και με μεταχρονολογημένη κατά δύο χρόνια έναρξη ισχύος, επισημάνθηκε ακόμα και από τον πρ. Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη με ένα σχόλιο που παραπέμπει σαφώς σε έμμεση αποδοκιμασία: «Θα ήθελα μόνο, να πω ότι η εμμονή για την οποία σας συγχαίρω, πολλές φορές οδηγεί σε λάθη εάν -και αυτό ως χαρακτήρας, το έχετε- δεν ζυγίζουμε κάθε φορά όπως στην προκείμενη περίπτωση, κινήσεις που κάνουμε, θεωρητικά, που στην πράξη μπορεί να μην αποδώσουν.»

Θέμα εγκυρότητας της διαδικασίας

Πέρα από αυτά όμως η ψήφιση αυτής της διάταξης έγινε κάτω από ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες και με τρόπο που θέτει θέμα εγκυρότητας ως προς τις διαδικασίες της Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής εκείνη την ημέρα, για τους παρακάτω λόγους:

Απ. Κακλαμάνης: Και όταν δίδεται η εικόνα της Βουλής με δύο Υπουργούς στα έδρανα και δέκα Βουλευτές στην Αίθουσα, ο λαός διερωτάται πού είναι οι άλλοι

1)      Υπήρξε αποκλεισμός της Βουλής από πολύ μεγάλο αριθμό διαμαρτυρόμενων πολιτών οι οποίοι εμπόδιζαν τους βουλευτές να προσεγγίσουν στο κτίριο. Περιμετρικά της Βουλής, στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους, εξελίσσονταν μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και η Αστυνομία είχε δημιουργήσει οδοφράγματα και είχε συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις για την αντιμετώπισή τους.  Η αίθουσα του Κοινοβουλίου είχε πολύ λίγους βουλευτές. Βεβαιώνεται και από ομιλίες βουλευτών και από δημοσιεύματα ότι οι πολίτες προπηλάκιζαν τους βουλευτές με στόχο να τους εμποδίσουν να φτάσουν στη Βουλή. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (16/6/11) με τίτλο «Οι κουκουλοφόροι έκαναν πεδίο μάχης το Σύνταγμα»: «Σε κατάσταση πολιορκίας βρέθηκε επί ώρες χθες η Βουλή, αλλά και όλο το Κέντρο της Αθήνας. Εκτεταμένα επεισόδια σημάδεψαν τα συλλαλητήρια της γενικής απεργίας, αλλά και την κινητοποίηση αποκλεισμού της Βουλής από τους «Αγανακτισμένους». ∆ιαδηλωτές αποδοκίμασαν ακόμη και τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, αλλά και βουλευτές,….. Στα δακρυγόνα όμως, πνίγηκε και το κτίριο της Βουλής, όπου οι περισσότεροι βουλευτές είχαν καταφέρει να φθάσουν περνώντας ανάμεσα από διαδηλωτές που τους αποδοκίμαζαν. Από νωρίς το πρωί οι «Αγανακτισμένοι», οι οποίοι είχαν κλείσει τις διόδους προς το Κοινοβούλιο, υποδέχθηκαν με αποδοκιμασίες – ακόμη και με πέτρες και αυγά – τους πρώτους από τους βουλευτές που προσπάθησαν να πάνε στη Βουλή, ενώ άλλοι – οι πιο «τυχεροί» – έσπευσαν να φθάσουν γύρω στα ξημερώματα προκειμένου να αποφύγουν τα επεισόδια.

Όταν η Βουλή αποκλείεται από τεράστιες λαϊκές συγκεντρώσεις πολιτών που διαμαρτύρονται εναντίον της, κανείς δε νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις στο όνομα του λαού!

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε ότι το υπουργικό του αυτοκίνητο μπλοκαρίστηκε από διαδηλωτές στο άγαλμα του Τρούμαν, ενώ ανάλογα «εμπόδια» είπαν ότι βρήκαν μπροστά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ολγα Ρεντάρη – Τέντε, Σούλα Μερεντίτη και Γιάννης Βλαντής.
Τα πνεύματα ηρέμησαν νωρίς το απόγευμα, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν σε «εκκαθαριστική επιχείρηση» στην Πλατεία Συντάγματος»
Επομένως στις 15/6/11 που γινόταν η συζήτηση κατ’ άρθρο του νομοσχεδίου υπήρχε πρόβλημα προσέλευσης, στο οποίο μάλιστα αναφέρθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, στην ομιλία του: «Κυρία Πρόεδρε, είναι εξαιρετικά κρίσιμες αυτές οι ώρες και λυπούμαι να πω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των κομμάτων προφανώς δεν φρόντισαν ώστε να ενημερωθούν όλοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων για τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασής τους στο Κοινοβούλιο. Πάρα πολλοί Βουλευτές θεωρούν ότι δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο Κοινοβούλιο και αυτό δεν είναι αληθές….Και όταν δίδεται η εικόνα της Βουλής με δύο Υπουργούς στα έδρανα και δέκα Βουλευτές στην Αίθουσα, ο λαός διερωτάται πού είναι οι άλλοι ..». Η μειωμένη παρουσία βουλευτών στην αίθουσα της Βουλής θέτει και θέμα απαρτίας για τη Συνεδρίαση της Ολομέλειας (απαιτείται το ένα τέταρτο των βουλευτών κατ’ ελάχιστο).

2)      Δύο κοινοβουλευτικά Κόμματα (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) απείχαν των εργασιών της Βουλής στις 15/5/2011 προκειμένου να συμμετάσχουν στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις και είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτό.

3)      Οι ελάχιστοι παριστάμενοι βουλευτές από τα υπόλοιπα Κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΛΑΟΣ) και οι εκπρόσωποί τους στη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου, εκφράστηκαν αρνητικά στο θέμα της «εικαζόμενης» συναίνεσης και διατήρησαν σοβαρές επιφυλάξεις, όπως έπραξαν επίσης και ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Τίθεται επομένως ουσιώδες ζήτημα για το ποιοι και πόσοι βουλευτές ψήφισαν υπέρ στο άρθρο 9 που αφορά τη διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης.

Ουρανία Παπανδρέου εκπρόσωπος ΛΑΟΣ: Κάθετα αντίθετη στην "εικαζόμενη" συναίνεση

4)      Σύμφωνα με το βίντεο της Συνεδρίασης και τα πρακτικά της Βουλής, όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στο site της Βουλής, οι παριστάμενοι βουλευτές δεν πρέπει να ξεπέρασαν τους 21, μαζί με τον Υπουργό και τους Αντιπροέδρους της Βουλής που διηύθυναν τη συζήτηση. Αυτοί που έλαβαν το λόγο και εκφράσθηκαν καθαρά υπέρ της διάταξης της «εικαζόμενης» συναίνεσης ήταν πέντε μαζί με τον Υπουργό: (Ανδρ. Λοβέρδος, Φρ. Παρασύρης, Λ. Γρηγοράκος, Π. Κουρουμπλής, Ζ. Τζηκαλάγιας). Ο βουλευτής Κ. Γείτονας αναφέρθηκε στις επιφυλάξεις του αλλά είπε ότι καλύφθηκε από την παράταση των δυο χρόνων. Ο βουλευτής Απ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στις αντιρρήσεις που είχε για το νομοσχέδιο και αποδοκίμασε έμμεσα τον Υπουργό για την «εμμονή του». Η εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ελ. Ράπτη αναφέρθηκε σαφώς στις επιφυλάξεις της για την εφαρμογή της «εικαζόμενης» συναίνεσης, όπως και η εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Ουρ. Παπανδρέου η οποία έθεσε πιο καθαρά τις αντιρρήσεις της. Αρνητικοί ήταν επίσης οι βουλευτές Κ. Τσιάρας, Αθ. Λεβέντης, Αστ. Ροντούλης και Ε. Τσουμάνη – Σπέντζα. Τέλος πέντε βουλευτές έλαβαν το λόγο αλλά μίλησαν είτε για το ΕΣΥ και τα φάρμακα (Μ. Σαλμάς) είτε για τις επιθέσεις κατά των βουλευτών από το συγκεντρωμένο πλήθος έξω από τη Βουλή και για την πολιτική κατάσταση. Οι βουλευτές αυτοί ήταν οι: Θ. Μπακογιάννη, Ε. Μπεντενιώτης, Κ. Τασούλας και Γ. Βαγενάς. Κατόπιν αυτών τίθεται το ερώτημα, με πόσους βουλευτές να είναι υπέρ και με πόσους παρόντες πέρασε η διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης;

5)      Το γεγονός ότι η Προεδρεύουσα κ. Ροδ. Ζήση ύστερα από την αγόρευση του κ. Κακλαμάνη, προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις περί απουσίας των βουλευτών και αδυναμίας προσέλευσής τους στο χώρο της Βουλής, δεν αίρει το πρόβλημα που διαπιστωμένα υπήρχε. Τόσο η κ. Ζήση όσο και άλλοι που προήδρευσαν ώφειλαν να διακόψουν και να αναβάλλουν τη Συνεδρίαση αφού πολλοί βουλευτές, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα, δεν προσήλθαν για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Η συζήτηση στη Βουλή και η ψηφοφορία θα μπορούσε θεωρητικά να έχει άλλο αποτέλεσμα αν ήταν παρόντες περισσότεροι βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση βέβαια τίθεται θέμα απαρτίας αφού σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής πρέπει να είναι παρόντες το ένα τέταρτο των Βουλευτών, δηλαδή 75 βουλευτές, αριθμός που απέχει πολύ από την εικόνα της άδειας αίθουσας και από τον αριθμό που περιγράφει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.

6)      Οι πρωτοφανούς έκτασης μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις και ο αποκλεισμός της Βουλής προκάλεσαν και πολιτικές αναταράξεις στο Κυβερνών Κόμμα. Ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν ανοικτά για τη διαφωνία τους με τις επιλογές της Κυβέρνησης και έθεταν θέμα παραίτησης, πράγμα που μερικοί το έκαναν και πράξη. Η Κυβέρνηση κατέρρεε και οι βουλευτές αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο να μην υπάρχει την επόμενη ημέρα Κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι η συζήτηση περί του νομοσχεδίου έγινε μέσα σε εξαιρετικά δυσχερείς πολιτικές συνθήκες οι οποίες υπερίσχυσαν ως προς το ενδιαφέρον των βουλευτών. Ιδιαίτερη πολιτική σημασία είχε, όπως αποδείχθηκε, να μη διακόψει τις εργασίες της η Βουλή για πολιτικούς λόγους. Η Κυβέρνηση προσπαθούσε να επιβιώσει πολιτικά για να περάσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η συνέχιση της συζήτησης για το νομοσχέδιο καθορίστηκε επομένως από ισχυρότερους πολιτικά λόγους. 
Χαρακτηριστικό είναι ένα δημοσίευμα στο  site Newsbomb.gr την επόμενη ημέρα:  «Έναν τραγέλαφο, που προσβάλλει τον ίδιο το θεσμό του Κοινοβουλίου, παρακολουθεί live –δια τηλεοράσεως (Βουλή TV)- όλες τις τελευταίες ώρες ο ελληνικός λαός. Ενώ δε γνωρίζουμε αν μέχρι το βράδυ θα έχουμε κυβέρνηση, υπουργούς, πρωθυπουργό, ούτε καν χρήματα να πληρωθούν σε λίγες μέρες οι συντάξεις, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος έχει γαντζωθεί από την καρέκλα του και επιμένει να συζητείται στη Βουλή το… νομοσχέδιο για τη δωρεά οργάνων. Αυτοί που κόπτονται για την προστασία του κοινοβουλευτικού θεσμού από τους κάθε λογής «αγανακτισμένους», είναι οι πρώτοι που τον καταλύουν μιλώντας από το βήμα της Βουλής για οτιδήποτε άλλο εκτός από το συζητούμενο νομοσχέδιο».

Με βάση τα παραπάνω και επειδή, στα πρακτικά που δημοσιεύονται στο site της Βουλής δεν αναγράφεται αναλυτικά ποιοι βουλευτές ήταν παρόντες και ποιοι ψήφισαν θετικά για το άρθρο της «εικαζόμενης» συναίνεσης (αυτά τεκμαίρονται από τις ομιλίες των βουλευτών), τίθεται θέμα εγκυρότητας της συνεδρίασης της 15ης Ιουνίου 2011 και της ψηφοφορίας των άρθρων 1 έως 63.

Ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το άρθρο 9 της «εικαζόμενης» συναίνεσης, επειδή από τις ομιλίες των βουλευτών και των εκπροσώπων των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης που ήταν παρόντες, προκύπτει ότι υπήρχε και διατηρήθηκε αντίθετη άποψη κατά τη συζήτηση, δε γίνεται αντιληπτό από τα πρακτικά πως μπορεί να θεωρείται ψηφισμένο κατά πλειοψηφία ένα τέτοιο άρθρο όταν παρόντες στη Βουλή ήταν 21 βουλευτές και αρκετοί από αυτούς εξέφρασαν σαφώς αντίθετη άποψη.
Αν υπέγραψαν τα πρακτικά αργότερα ή την επόμενη ημέρα άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ώστε να θεωρούνται παρόντες και να δώσουν την αναγκαία απαρτία και πλειοψηφία στη συζήτηση, αυτό είναι ένα θέμα που δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Η μόνη εκδοχή για την τυπική νομιμοποίηση της συζήτησης της Ολομέλειας της Βουλής στις 15/6/2011 είναι αυτή. Και είναι γνωστό ότι δεν αποτελεί ασυνήθιστη πρακτική και σε άλλες συνεδριάσεις. Υποτίθεται, ενώ η αίθουσα είναι άδεια, ότι οι βουλευτές είναι παρόντες και έχουν προσωρινά πάει κάπου αλλού, οπότε μετά έρχονται και ψηφίζουν.

Στην περίπτωση της 15ης Ιουνίου 2011 όμως αυτό δε μπορεί να είναι το «άλλοθι» της νομιμοποίησης της διαδικασίας αφού ήταν διαπιστωμένο και στα πρακτικά έχει καταγραφεί, ότι πολλοί βουλευτές δε μπόρεσαν ή φοβήθηκαν λόγω των προπηλακισμών να προσέλθουν στη Βουλή.

Αν η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Βουλής, ενδεχομένως και οι βουλευτές, δεν ήθελαν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Βουλή αναβάλλει τη συζήτηση ή κλείνει προσωρινά κάτω από την πίεση των τεράστιων λαϊκών κινητοποιήσεων και του αποκλεισμού της Βουλής, αυτό είναι άλλο θέμα.

Εμείς που περιμέναμε να δημοσιευτούν τα πρακτικά και να μάθουμε τι γίνεται μέσα σε αυτή την περίκλειστη από 5000 αστυνομικούς «αίθουσα της Δημοκρατίας» τώρα μαθαίνουμε ότι ελάχιστοι βουλευτές και ο Υπουργός συζητούσαν και ψήφιζαν ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως αυτό του νομοσχεδίου για τις μεταμοσχεύσεις και ιδιαίτερα της «εικαζόμενης» συναίνεσης που ξεσήκωσε όλη την κοινωνία.
Και μαθαίνουμε (από τα πρακτικά) ότι από αυτούς οι περισσότεροι εξέφρασαν αντίθετη άποψη και μόνο πέντε εκφράστηκαν θετικά χωρίς επιφυλάξεις για το άρθρο της «εικαζόμενης» συναίνεσης. Και από τα πρακτικά μαθαίνουμε ότι ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το άρθρο αυτό στην Ελληνική Βουλή.

Και τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι:

Πως αποφασίζουν τόσο λίγοι βουλευτές για την τύχη όλων των Ελλήνων και αυτό θεωρείται απόφαση της πλειοψηφίας;

Πως μπορεί να θεωρείται κανονική η Συνεδρίαση της Ολομέλειας όταν αρκετοί βουλευτές φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα δε μπορούσαν να προσεγγίσουν το Κοινοβούλιο ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν προγραμματισμένα για να συμμετέχουν στις παλλαϊκές κινητοποιήσεις;

Πως μπορεί να συνεχίζει τις εργασίες της η Βουλή όταν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης θέτει έμμεσα θέμα, καθώς αναφέρεται και στη δυσχέρεια προσέλευσης βουλευτών και στο μικρό αριθμό των παρευρισκομένων στην αίθουσα;

Άραγε είναι ικανοποιητικό το κλείσιμο – απάντηση της Προεδρεύουσας κ. Ροδούλας Ζήση, στη Συνεδρίαση:  «Κάνοντας το καθήκον της κάθε στιγμής, μπορείς να ονειρεύεσαι για το μέλλον. Είμαστε όλοι εδώ. Όλη η ελληνική Βουλή, όλοι οι Βουλευτές είμαστε στις επάλξεις…»

Ποιοι «όλοι εδώ» και ποια «όλη η Ελληνική Βουλή» και σε ποιες «επάλξεις»; Στις επάλξεις της προσπάθειας διάσωσης της καταρρέουσας Κυβέρνησης μήπως; Στις επάλξεις της παραπλάνησης του λαού και της καταστρατήγησης των δημοκρατικών θεσμών; Τα βίντεο δείχνουν την αίθουσα άδεια.

Είναι βαρειές οι ευθύνες όχι μόνο της κ. Ζήση που θέλει «να ονειρεύεται για το μέλλον» αλλά και όσων προήδρευσαν στη Βουλή εκείνη την ημέρα και όλων των βουλευτών που συναίνεσαν ώστε να θεωρηθεί «κανονικά περαιωμένη» η Συνεδρίαση και να μη διακόψει τις εργασίες της η Βουλή. Αν πολλοί βουλευτές είναι συνηθισμένοι σε παρόμοιες διαδικασίες αυτό δεν αλλάζει τα πράγματα.

Πρόκειται για κοροϊδία του Ελληνικού λαού, πρόκειται για κοινοβουλευτικό ατόπημα και για προφανή κατάχρηση της εξουσίας που παραχώρησε ο λαός στους εκπροσώπους του.

Η κυβέρνηση κατέρρευσε την επόμενη ημέρα. Ο Πρωθυπουργός παραιτήθηκε τηλεφωνικά στον κ. Σαμαρά και υπό το κράτος πιέσεων το πήρε πίσω και προχώρησε σε ανασχηματισμό παραδίδοντας ουσιαστικούς ρόλους σε άλλα στελέχη για να αποφύγει τις Εκλογές που ζητούσαν όλα τα Κόμματα και ο λαός με τεράστιες και πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

Ποια νομιμοποίηση μπορεί να έχει η καταρρέουσα Κυβέρνηση και ο Υπουργός της Ανδρέας Λοβέρδος για να περνάει σε μια άδεια αίθουσα της Βουλής τέτοιες διατάξεις με τη σύμφωνη γνώμη ελάχιστων βουλευτών;

Τίθεται θέμα εγκυρότητας, κατά συνέπεια, όχι μόνο των διαδικασιών της Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής στις 15/6/2011 αλλά όλου του ψευτονόμου που, χάρις στην εμμονή του Ανδρ. Λοβέρδου, γελοιοποίησε το Ελληνικό Σύνταγμα και το ρόλο της Βουλής.

Είναι το αποκορύφωμα της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής συμπεριφοράς όχι μόνο του Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και της Κυβέρνησης, αφού το νομοσχέδιο αυτό προκάλεσε πλήθος έντονων αντιδράσεων στην Κοινωνία από πολίτες και Φορείς, αποδοκιμάστηκε ευθέως στη Δημόσια Διαβούλευση, προκάλεσε την παραίτηση του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, αποδοκιμάστηκε από όλα τα Κόμματα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και παρ’ όλα αυτά θεωρείται ότι ψηφίστηκε με τη διετή παράταση της εφαρμογής του, ένα τελευταίο τέχνασμα του Υπουργού Λοβέρδου για να εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής της Βουλής στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις του.

Αποτελούν πράγματι το νομοσχέδιο και ο τρόπος που ψηφίστηκε στη Βουλή, μνημείο αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, μνημείο ερμηνευτικής διαστροφής των συνταγματικών διατάξεων και μνημείο νοθείας της λαϊκής βούλησης. Μνημείο που φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Λοβέρδου.

Δείτε βίντεο με τις ομιλίες της Συνεδρίασης της Βουλής στις 15/6/11 (στο site της Βουλής)

Διαβάστε σχετικό άρθρο του freepeoplenow με συνδέσμους για τις αντιδράσεις πολιτών και Φορέων στο Νομοσχέδιο

Διαβάστε δημοσιεύματα για την «εικαζόμενη» συναίνεση

This entry was posted in "Εικαζόμενη" συναίνεση, Βουλή των Ελλήνων, Κυβέρνηση, Μεταμοσχεύσεις, Υπουργείο Υγείας and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s