Οι προκλήσεις κατά της υγείας αυξάνονται

Το θέμα της υγείας γίνεται ολοένα και πιο  δύσκολο, καθώς νέες μολυσματικές ασθένειες, όπως ο SARS,  ο ιός του δυτικού Νείλου και η γρίπη  avian,  επανεμφανίζονται. Επί προσθέτως, η συγκέντρωση χημικών επι-μολυντών στο περιβάλλον, αρχίζει να ευθύνεται για αρκετές ασθένειες. Και ενώ οι μεταδοτικές ασθένειες έχουν μελετηθεί αρκετά καλά από τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα στην υγεία των ανθρώπων πολλών επι-μολυντών  που κυκλοφορούν ελεύθεροι  πλέον στο περιβάλλον μας, δεν είναι ακόμη γνωστά.

Lester Brown, Plan B`, 3.0, 2008

Ανάμεσα στις πολύ διαδεδομένες μεταδοτικές ασθένειες, η ελονοσία  αφαιρεί περισσότερες από 1εκατομμύριο ζωές το χρόνο,  και από αυτές το 89% βρίσκονται στην Αφρική. Ο αριθμός όμως των ανθρώπων που υποφέρουν από αυτή την ασθένεια, κατά το  μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, είναι πολύ  μεγαλύτερος. Ο οικονομολόγος Jeffrey Sachs, που είναι επικεφαλής τουΙνστιτούτου για τη Γη, του πανεπιστημίου της Κολούμπια, εκτιμά ότι η μειωμένη παραγωγικότητα των εργαζομένων και άλλοι οικονομικοί συντελεστές, σε συνδυασμό με την ελονοσία, περιορίζουν εκατό τοις εκατό την οικονομική ανάπτυξη σε χώρες όπου  ένα μεγάλο του ποσοστό εκ του πληθυσμού τους έχει μολυνθεί  από αυτές τις  μεταδοτικές ασθένειες.

Αν και ασθένειες, όπως η  ελονοσία  και η χολέρα ευθύνονται για το θάνατο ενός σημαντικά μεγάλου αριθμού  ανθρώπων, εν τούτοις δεν υπάρχει  παρόμοιο προηγούμενο, κατά τα τελευταία χρόνια, όπου μια ασθένεια να επηρεάζει ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, όπως η επιδημία του ιού   HIV. Για να βρούμε κάτι παρόμοιο,  ως αναφορά στην καταστροφικότητά της, πρέπει να ψάξουμε στο παρελθόν, στον 16ο αιώνα, στους Ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικανικής Ηπείρου, που αποδεκατίστηκαν από την Ευλογιά,  ή στο 14ο αιώνα  στην Ευρώπη, όπου χάθηκε σχεδόν το 1\4 του πληθυσμού της από τη Βουβωνική Πανώλη.  Η επιδημία του ιού  HIV προκαλεί πλέον θανάτους με τόσο τρομακτικούς ρυθμούς, ώστε, αν δεν ελεγχθεί σύντομα, θα μπορούσε, κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, να θανατώσει περισσότερους από ότι οι 2 Παγκόσμιοι Πόλεμοι του 20αιώνα.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ 

This entry was posted in Άρθρα, Ιατρική επιστήμη and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s