Κήρυγμα στις εκκλησίες κατά των μεταμοσχεύσεων

Να αντιδράσει δυναμικά κατά του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων που ψηφίστηκε στις 16 Ιουνίου στη Βουλή αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που συνήλθε υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Αρχικά θα αποσύρει τον εκπρόσωπό της από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και στη συνέχεια θα ενημερώσει από άμβωνος του πιστούς στις εκκλησίες.
Για το τελευταίο θα εκδοθεί μάλιστα και ειδική εγκύκλιος η οποία θα τυπωθεί και θα μοιραστεί στο κοινό.
Στην απόφασή της η ΔΙΣ επισημαίνει ότι η Εκκλησία «υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζομένη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των Μεταμοσχεύσεων».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με τη διάταξη που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων στις 16 Ιουνίου όλοι οι ενήλικοι έλληνες θα θεωρούνται μετά το θάνατό τους δυνάμει δωρητές σώματος εάν κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν έχουν δηλώσει κατηγορηματικά το αντίθετο.

Η νέα αυτή ρύθμιση επιχειρεί να φέρει το «ισπανικό μοντέλο» μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, φέροντας τα πάνω κάτω στον συγκεκριμένο τομέα, όπου ίσχυε το ακριβώς αντίθετο. Μέχρι πρότινος δωρητές οργάνων θεωρούνται μόνο όσοι έχουν εκφράσει γραπτώς την επιθυμία τους στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων ή όταν υπάρχει η συγκατάθεση των συγγενών για την αφαίρεση και δωρεά οργάνων προς μεταμόσχευση. Ωστόσο, αυτή η τακτική δεν είχε αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς ούτε το 1% του κόσμου δεν έχουν δηλωθεί ως δωρητές οργάνων.

Πηγή: www.iefimerida.gr

This entry was posted in "Εικαζόμενη" συναίνεση, Θρησκεία και υγεία, Μεταμοσχεύσεις and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s