Πουλάνε τα νεφρά τους λόγω κρίσης

15.000 με 20.000 νεφρά πωλούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και είναι δύσκολο να συλλεχθούν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι 15.000 με 20.000 νεφρά πωλούνται παράνομα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι το 5 έως 10 τοις εκατό των μεταμοσχεύσεων νεφρών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι αποτέλεσμα του εμπορίου οργάνων.

Η Nancy Scheper-Hughes, καθηγήτρια ιατρικής ανθρωπολογίας στο  Berkeley, δηλώνει ότι «η προσπάθεια των Ευρωπαίων να πουλήσουν τα όργανά τους θυμίζει την περίοδο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η ανεργία δημιούργησε μια νέα γενιά πρόθυμων πωλητών, καθώς και εγκληματικών δικτύων έτοιμων να εκμεταλλευτούν τη δυστυχία τους».

«Τουρισμός» οργάνων 

Οι ειδικοί λένε ότι μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία ήταν ο κύριος ευρωπαϊκός κόμβος για τη διακίνηση οργάνων με τους  «τουρίστες οργάνων» να προέρχονται συνήθως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία και τη Γερμανία. Οι πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες για πώληση οργάνων έχουν ρώσικη κατάληξη και συχνά οι χορηγοί δεν δίνουν ούτε μια δεκάρα από όσα υπόσχονται.

Το δημοσίευμα πάντως κλείνει με δηλώσεις του Σέρβου Mircov, ο οποίος λέει ότι νοσταλγεί την παλιά ενωμένη Γιουγκοσλαβία όταν υπήρχε δωρεάν παιδεία και λιγότερη ανεργία.

Ένα νεφρό πουλιέται κάθε μία ώρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το παράνομο εμπόριο νεφρών έχει αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα, ώστε υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 10.000 παράνομες εγχειρήσεις αφαίρεσης οργάνων ετησίως, αριθμός που ουσιαστικά αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία επεμβάσεις την ώρα.

Τα νεφρά αποτελούν το 75% της παγκόσμιας λαθρεμπορίας οργάνων, ενώ η έλλειψη επιβολής του νόμου σε ορισμένες χώρες, και η έλλειψη της νομοθεσίας σε άλλες, σημαίνει ότι αυτοί που θα προσφέρουν οικονομικά κίνητρα σε εξαθλιωμένους ανθρώπους για να αποχωριστούν ένα νεφρό βρίσκουν άμεση ανταπόκριση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

This entry was posted in Δημοσιεύματα - ΜΜΕ, Εμπόριο Οργάνων, Μεταμοσχεύσεις and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s