Εμείς

Ο Ιούνιος 2013 έφτασε. Το μήνα αυτό θα άρχιζε η εφαρμογή του Νόμου 3894/2011 και της επαίσχυντης διάταξης του άρθρου 9 παρ.2 , σύμφωνα με την οποία όλοι οι Έλληνες θα μετατρεπόμαστε αυτόματα σε «εικαζόμενους» δωρητές οργάνων σώματος για μεταμοσχεύσεις, εκτός αν είχαμε δηλώσει γραπτώς την αντίθεσή μας στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.

Αντί δηλαδή για το λογικό και προφανές να υπάρχει λίστα δωρητών στον ΕΟΜ, θα δημιουργείτο λίστα μη δωρητών, βάσει της οποίας θα γινόταν η αφαίρεση οργάνων οποιουδήποτε είχε την ατυχία να καταστεί εγκεφαλικά «νεκρός», πράγμα που θα αποφάσιζε μια επιτροπή 3 γιατρών. Μάλιστα δε οι συγγενείς του θύματος δε θα μπορούσαν, βάσει του νόμου αυτού, να αντιταχθούν στην αφαίρεση οργάνων.  

Ευτυχώς μια τροποποίηση της διάταξης αυτής, που έγινε το 2012 στο Νόμο 4075/2012, ακύρωσε ουσιαστικά το αντισυνταγματικό νομοθέτημα του Λοβέρδου που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2011 από ελάχιστους βουλευτές μιας Κυβέρνησης που κατέρρεε, μέσα σε μια Βουλή περικυκλωμένη από χιλιάδες έντονα διαμαρτυρόμενους και αγανακτισμένους πολίτες.

Το freepeoplenow δημιουργήθηκε και πάλεψε από την πρώτη στιγμή ενάντια στην αποτρόπαια διάταξη της «εικαζόμενης» συναίνεσης, για τους λόγους που αναφέρονται σε πολλές δημοσιεύσεις μας.

Στο δρόμο αυτό μας βοήθησαν πολλοί φίλοι με e-mail και δημοσιεύσεις. Επίσης άλλοι πολλοί καλοί φίλοι υπέγραψαν επώνυμα στην ψηφοφορία που έγινε στο gopetition κατά της «εικαζόμενης» συναίνεσης.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας βοήθησαν να συμβάλλουμε στον αγώνα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, γιατί όπως λέγαμε

«Η διάταξη αυτή καταστρατηγεί την ελεύθερη βούλησή μας, υποβιβάζει τις ανθρώπινες αξίες, μετατρέπει σε πράγμα τον άνθρωπο και τα όργανά του, υποβιβάζει την έννοια του εθελοντισμού, δημιουργεί κινδύνους για τον πληθυσμό, βάζει σε δοκιμασία τη σχέση ασθενούς και ιατρού, αγνοεί τη θέση των συγγενών του θανόντος και την ιστορική και θρησκευτική παράδοση που αποδίδουν ιδιαίτερο σεβασμό στο νεκρό.» 

Η υποχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό, κάτω από την κοινωνική πίεση αλλά και από σχετικό αίτημα της Εκκλησίας της Ελλάδος, δε μας επιτρέπει πάντως να θριαμβολογήσουμε ή να πανηγυρίσουμε.

Τα ηθικά προβλήματα από τις ιατρικές ενέργειες που έχουν φτάσει στα άκρα, βοηθούσης και της Επιστήμης αλλά και της Τεχνολογίας, παραμένουν μεγάλα και ανεπίλυτα.

Ιούνιος 2013

Η συντακτική ομάδα του freepeoplenow

 

 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την αρχική δημοσίευση της σελίδας Εμείς

Το ιστολόγιο αυτό ξεκίνησε στις 4/4/2011 με στόχο τη συγκέντρωση των δημοσιευμάτων κατά της διάταξης της «εικαζόμενης» συναίνεσης στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, μια διάταξη που ακυρώνει θεμελιώδεις αρχές του Ελληνικού Συντάγματος και των Διεθνών Συνθηκών για τον άνθρωπο.

Οι συντάκτες του freepeoplenow δεν ανήκουν σε καμιά πολιτική, θρησκευτική ή άλλου είδους οργάνωση. Δεν υπηρετούν και δεν αντιστρατεύονται ομάδες επαγγελματικών συμφερόντων του ιατρικού ή άλλου χώρου. Η επικοινωνία μαζί μας γίνεται μέσω του e-mail freepeoplenow@gmail.com που είναι δεσμευτικό για εμάς.

Το freepeoplenow δημιουργήθηκε επειδή κανένας επίσημος Φορέας, πολιτικός, θρησκευτικός, επιστημονικός ή κοινωνικός δε σήκωσε το βάρος της αντίθεσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που περιέχει τη διάταξη της «εικαζόμενης συναίνεσης» για τη δωρεά οργάνων σώματος.

Διαπιστώθηκε ότι μόνο μεμονωμένοι πολίτες αντιτάχθηκαν στην επικίνδυνη νομοθετική ρύθμιση η οποία, αν ισχύσει, βάλλει ευθέως κατά της υπόστασης του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του. Το freepeoplenow συντάσσεται με τον αγώνα αυτών των πολιτών και συγκεντρώνει τα στοιχεία που δημοσιεύονται.

Η μετατροπή με το νομοσχέδιο αυτό, του ανθρώπου (ή οργάνων του σώματός του) σε διαχειρίσιμο από άλλους πράγμα, αποτελεί κρίσιμη βαθμίδα για τη «νομιμοποίηση» στο μέλλον και άλλων ολοκληρωτικού τύπου διατάξεων που θα περιορίζουν τη βούληση και το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του ανθρώπου.

Παρατίθενται άρθρα και δημοσιεύματα του Τύπου και του διαδικτύου από ποικίλες, ως προς το πολιτικοκοινωνικό τους περιεχόμενο, πηγές χωρίς αποκλεισμούς. Το freepeoplenow δεν επιβεβαιώνει, ούτε υιοθετεί, ούτε συμφωνεί υποχρεωτικά με κάθε δημοσίευμα που προβάλλει από άλλη πηγή εκτός αν ρητά το δηλώνει.

Το freepeoplenow υπηρετεί την ευρύτητα της ενημέρωσης των πολιτών. Η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται συχνά από μηνύματα υπέρ των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων. Οι ιατρικές αυτές πράξεις παρουσιάζονται ως το μέλλον της Ιατρικής και ως λύσεις στις οποίες πρέπει να συμμετέχει όλος ο πληθυσμός.

Τα σοβαρά προβλήματα που συνοδεύουν αυτές τις ιατρικές υπηρεσίες, η ιατροεξάρτηση των ασθενών και τα σοβαρά ηθικά προβλήματα δεν προβάλλονται αντίστοιχα. Έτσι η ενημέρωση είναι ελλιπής, πράγμα ασύμβατο με τον Ιατρικό Κώδικα αλλά και με την απαίτηση της συναίνεσης των πολιτών.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν πλήρη ενημέρωση και ελευθερία για να αποφασίζουν και να συναινούν για οποιαδήποτε επέμβαση στο σώμα τους. Η Ιατρική δε μπορεί να είναι αποκομμένη από την κοινωνική πραγματικότητα και η Πολιτεία οφείλει να σέβεται την προσωπικότητα κάθε πολίτη.

Ευπρόσδεκτα τα δικά σας μηνύματα, οι απόψεις και οι εμπειρίες σας από το χώρο της Υγείας που θα δημοσιεύονται εφ’ όσον δεν προσκρούουν στο νόμο περί Τύπου. Τα δημοσιεύματα του freepeoplenow μπορούν να αντιγράφονται και να χρησιμοποιούνται ελεύθερα με μοναδικό όρο την αναφορά στην πηγή.

Η σύνταξη του freepeoplenow σας ευχαριστεί για την ανταπόκρισή σας


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s